Energi · I blickfånget

Klas springer för djuren, hälsan och planeten

När Klas Johansson springer Berlin marathon är hans veganbudskap synligt både för publiken och i tevesändningarna.

Klas Johansson är elitlöpare för klubben Vegan Runners som har tusentals medlemmar i olika länder. Genom att springa i klubbens linne hoppas han påverka både löpare och åskådare att välja veganskt.

Hamburg marathon på tiden 2,22 timmar. Köpenhamn halvmaraton på 1.06.12 och femteplatserna på de senaste två SM i maraton i Stockholm. Det är Klas Johanssons höjdpunkter de senaste åren. Och han springer alltid i tröjan från klubben Vegan Runners som har runt 140–150 medlemmar i Sverige och desto fler internationellt.

– Vegan Runners är klubben för veganer som vill sprida ett positivt budskap: att man kan springa utan att äta djur. Löpning är en folksport. Många springer och kan relatera till vad det är. Jag tror vi påverkar mer än vi förstår, säger Klas.

Projekt i Amazonas

Allt startade i Bollebygd i Västergötland där han föddes 1980. Där började han tävlingscykla redan som tioåring och när han var 17 flyttade han till Italien för att fortsätta träna och tävla. Förra året kom han tillbaka till sin hemstad efter 20 år annorstädes, men inte utan att ha samlat på sig en lång rad punkter till sitt CV.

Klas Johansson har bott i flera olika länder. Han har pluggat en magister i folkhälsovetenskap och gjort sitt examensarbete i Amazonas med ett projekt inom tuberkulos och även jobbat där med IT-system för hälsoövervakning.

Till detta har han lagt en dietistutbildning och han jobbar numera inom primärvården, samt i eget företag med fokus på växtbaserad kost där han även erbjuder coachning och kostråd till löpare.

Hund som löparkompis

Intresset för löpning har kommit och gått men började ta form på allvar i Norge.

– Jag började springa lite mer när jag bodde tre år i Bergen tack vare de vackra fjällen och jag upptäckte motbackelöpning och tävlade inom det i en-två säsonger. Men löpningen tog mer fart när jag kom till Ängelholm, skaffade en bordercollie som vill springa varje dag och började träna med elitlöpare som Daniel Ekholm. Han var en viktig inspiration och en bra träningspartner, berättar Klas.

Klas började äta vegankost 2014. De djuretiska skälen vägde tyngst men det var också för miljön och så klart intresset för hälsa.

– Jag testade vegankost och träning och blev fascinerad hur bra jag mådde. Det bästa var väl att nästan helt slippa förkylningar, ingen mer influensa sedan dess och så vidare. När återhämtningen gick snabbare blev jag bättre som löpare, berättar han.

Obekvämt med förändring

I samband med övergången till vegansk kost började han springa allt mer och kontinuerligt. Under dietiststudierna läste han parallellt om vegankost i vetenskapliga artiklar och böcker, och skrev en uppsats om fördelar med en växtbaserad kost som behandling vid kroniska sjukdomar.

Även hans intresse för djuretik fördjupades.

– Jag såg över min egen kost, jämförde livsmedel och såg fördelarna med att välja hela livsmedel från växtriket och tittade närmare på hur vår mat produceras. Om man bryr sig om detta är det svårt att inte såga animaliska livsmedel då de innebär lidande för djuren.

Han menar att även om man som köttätare förstår intellektuellt att man klarar sig bra utan animalier, behöver man först prova för att verkligen förstå att det fungerar.

– Det är vanor som behöver ändras och det är obekvämt och skrämmande för många. Det är ibland fortfarande så att omgivningen inte alltid förstår heller. Det kan göra det ännu svårare.

Två femteplatser i SM i maraton i Stockholm är två av Klas Johanssons höjdpunkter i karriären
Två femteplatser i SM i maraton i Stockholm är två av Klas Johanssons höjdpunkter i karriären. Foto: Stockholm marathon.

Ett större syfte

Att tävla för Vegan Runners är självklart för Klas. Klubben fungerar som ett slags community för medlemmarna och är en chans att sprida det veganska budskapet genom att visa upp sina klubbtröjor på tävlingar.

– Vår samhörighet är större än löpning. Det handlar om djuren och klimatet och vi finns nu representerade i flera länder, alla med samma grönsvarta linne. I England är Vegan Runners den snabbast växande klubben med över 3 000 medlemmar, så vi hoppas på samma trend i Sverige, säger Klas.

Han började tävla för klubben 2015. Genom att springa för Vegan Runners vill Klas bidra till att vara en positiv influens och hoppas så ett frö, både hos personer som tävlar och hos dem som står vid sidan av vägen.

– Jag gick med för att träffa likasinnade och för att ge löpningen ett större syfte än för bara mig själv. Jag behöver en bra anledning för att träna och tävla som jag gör. Det räcker inte för mig att bara se hur fort jag kan springa utan syftet måste vara för något större, säger han.

Linnet syns i teve

I Vegan Runners behöver man inte prata och försöka övertala någon för att påverka. Det räcker att springa, menar Klas. Ibland fort, så att folk blir nyfikna och förstår att det fungerar att äta veganskt och prestera.

– Jag tror att det kan vara bra reklam för veganismen. Vårt budskap ligger rätt i tiden, det har aldrig varit mer aktuellt. Att springa med vårt linne ger hela loppet ett större värde. Sluttiden blir mindre viktig. Deltagandet i loppet känns mer meningsfullt. Bara att ställa upp i elitledet på stora lopp med Vegan Runners linne känns bra, det räcker nästan, säger Klas.

Klas lägger sig ofta i de afrikanska damernas klunga med deras farthållare på större lopp, där ju täten visas i tevesändningar, och på så sätt kan tröjan och logotypen exponeras för tittarna.

– I Hamburg marathon i våras var jag med första damen nästan hela loppet. I vissa länder sändes loppet på teve och kommentatorerna började säga saker om veganism. Efteråt hörde folk av sig från länder som Polen, Tyskland, Italien och England, det är kul. Det var samma sak efter Köpenhamn halvmarathon i år och Sevilla marathon i våras, berättar Klas.

Behövs för att rädda planeten

Efter Köpenhamn förstod Klas att han har kapacitet att nå en tid under 2.20. Han hoppas också att få fler medlemmar ute på tävlingarna och på gemensamma träningar.

– Det är lätt att ansluta sig till oss och man behöver inte springa fort. Vi vill fortsätta sprida vårt budskap och inspirera folk positivt att välja veganskt. Vi behöver ju nu påverka folk på alla fronter för att skydda djuren och rädda planeten, säger Klas.

Klas Johansson

Ålder: 39
Bor: I Bollebygd
Gör helst när jag inte springer: Något nytt, umgås eller bara fika i solen
Favoritmat: Pasta
Idrottsutövare jag ser upp till: Eliud Kipchoge, Kenya