Radar · Politik

Nyval väntar i Storbritannien: ”Drar igång radikal kampanj”

Jeremy Corbyn, Labour.

Ett nyval tycks få avgöra brexitprocessen.
Största oppositionspartiet Labour säger ja till val i december och laddar för en ”radikal kampanj”. Valdatumet väntas bli klart under tisdagen.

I måndags fick premiärminister Boris Johnson nej till ett nyval, när han använde sig av den ”normala” vägen. Premiärministern föreslog val i enlighet med en lag från 2011, som kräver två tredjedelars majoritet i underhuset, men fick bara 299 röster i stället för nödvändiga 434. Förslaget var i princip dött på förhand sedan Labour meddelat att man kommer att lägga ner sina röster.
Men nu har Labour tänkt om.

”Jag har hela tiden sagt att vi är redo för ett val men att vårt stöd hänger på att ett avtalslöst utträde ur EU inte längre är aktuellt. Vi har nu hört från EU att förlängningen av artikel 50 (utträdesprocessen) har bekräftats till den 31 januari så de närmaste tre månaderna är vårt villkor om inget avtalslöst utträde uppfyllt”, heter det i ett uttalande från Labour.

”Vi kommer nu att dra igång den mest ambitiösa och radikala kampanjen för verkliga förändringar som vårt land någonsin har sett”, meddelar partiledaren Jeremy Corbyn.

Lucia-val

Valdatumet är dock fortsatt oklart. Det nya lagförslag som regeringen ska lägga fram under tisdagen talar återigen om val den 12 december.

Skotska nationalistpartiet (SNP) och Liberaldemokraterna har i sin tur talat om att man föredrar val några dagar tidigare.

”Labour kan fortfarande komma att stödja ett ändringsförslag om att hålla valet den 9 december, men huvudprincipen har slagits fast: de stöder ett val i december”, skriver BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på Twitter.

Resultatet kan i slutändan bli en kompromiss med val den 11 december – vilket samtidigt gör att man i så fall slipper krocka med det EU-toppmöte i Bryssel som inleds dagen efter.

Underhuset börjar debattera lagförslaget om nyval efter lunch på tisdagen. En första viktig omröstning väntar tidigt under kvällen. Ges då fortsatt tummen upp kommer nyvalslagen att fortsätta behandlas under resten av kvällen för att bli klar så fort som möjligt.

"Val om framtiden"

Regeringen hoppas att valet ska ge en stark majoritet för dem som accepterar det senaste utträdesavtal som förhandlats fram med EU.

SNP och Liberaldemokraterna är i sin tur starkt EU-vänliga och hoppas att ett nyval ska stärka stanna kvar-sidan i parlamentet.

Likaledes EU-vänliga Plaid Cymru hoppas för sin del att deras walesiska nationalism också ska få ett uppsving.

”Valet kommer inte att hela Storbritanniens trasiga politik. Men vi kan få det att fungera för Wales om vi hittar vår röst som nation. Låt oss förklara vår självständighet från Westminster – och göra det till ett val om framtiden, inte om det förflutna”, skriver partiledaren Adam Price på Twitter.

Nytt försök

Senast den brittiska allmänheten kallades till parlamentsval i december var 1923. Den gången utlystes valet sedan konservative premiärministern Bonar Law tvingats avgå på grund av sjukdom, varpå ersättaren Stanley Baldwin tyckte det var en god idé med ett nyval för att stärka den egna positionen.

Fast så blev det inte.

Valet den 6 december 1923 blev ett fiasko för ”Tories” och ledde i stället till en Labour-regering, om än kortvarig, under Ramsay MacDonald.

Fakta: Brittiska val på 2010-talet

Så här har det gått i de tre brittiska parlamentsvalen på 2010-talet:
2010: Efter 13 års Labour-styre går Konservativa partiet kraftigt framåt under nye ledaren David Cameron. 306 mandat totalt för partiet till regeringsmakten i koalition med Liberaldemokraterna som backar marginellt till 57 mandat. Labour tappar nästan hundra mandat till 258.

2015: Hjälpt av löften om en folkomröstning om EU gör Konservativa partiet ett oväntat starkt val och får egen majoritet med 330 mandat. Labour tappar ytterligare till 232, medan Liberaldemokraterna gör ett katastrofval och bara får kvar åtta mandat — och lämnar följaktligen regeringen. I Skottland tar nationalistpartiet SNP nästan storslam med 56 mandat.

2017: Theresa May har ersatt Cameron efter brexitsidans seger i folkomröstningen 2016 och utlyser nyval för att stärka Konservativa partiet inför förhandlingarna med EU. Resultatet blir det omvända: partiet tappar 13 mandat och tvingas förlita sig på stöd från det lilla unionistpartiet DUP i Nordirland för att behålla regeringsmakten. Labour går bättre än väntat, men stannar på 262 mandat, medan SNP får 35 och Liberaldemokraterna 12.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV