Radar · Migration

Ankomsterna till Grekland fortsätter – men i Sverige står det still

En man samlar ihop sina ägodelar efter en brand på den grekiska ön Samos i mitten på oktober.

Bara under ett fåtal timmar under tisdagsmorgonen anlände 116 flyktingar och migranter till de grekiska öarna. De påträffades i tre olika båtar av den grekiska kustbevakningen som tog dem i land. Ankomsterna till Grekland fortsätter vara fler än på många år – en trend som har hållit i sig sedan sensommaren.

Under helgen hade ett flertal tidningar, både svenska och stora, engelskspråkiga titlar, rubriker om att Turkiets president Erdogan återigen hotat med att ”öppna portarna” till EU. Det vill säga, om nu inte EU stöttar den så kallade säkerhetszonen som Turkiet med Rysslands hjälp just nu försöker etablera i nordöstra Syrien, trots omfattande kritik och många orosmoln.

Exakt vad som ligger bakom de ökade ankomsterna till Grekland är inte säkert. Fram till den 15 september hade 46 100 ankomster registrerats av de grekiska myndigheterna. Jämfört med samma period 2018 är det en ökning med 24 procent. Under tisdagsmorgonen påträffades tre båtar av den grekiska kustbevakningen, rapporterar den grekiska tidningen Ekathimerini

Den första båten som påträffades var 27 flyktingar i en uppblåsbar båt, den andra var en motorbåt med 42 flyktingar ombord och på den tredje båten fanns 47 flyktingar, skriver Ekathimerini. Passagerarna på den sista båten togs i land på Samos, den av tre öar där flest flyktingar och migranter redan är strandade och där förhållandena uppges vara fruktansvärda. I mitten av oktober brann det i lägret på ön, något som bland annat frivilligorganisationen Samos Volunteers berättade om. 700 personer förlorade sina tält, vilka många lever i, och sina få tillhörigheter.

Under söndagen och måndagen anlände totalt 274 flyktingar till de grekiska öarna, enligt Aegean Boat Report.  I skrivande stund blir det 390 personer på tre dagar, och detta innan dagens slut. Ännu är hoten från Turkiet tomma: den turkiska kustbevakningen stoppade långt fler än hälften av alla migrantbåtar som gav sig av mot Grekland under de första 26 dagarna av oktober.

Att Turkiet tagit till allt hårdare tag mot syrier och flyktingar i landet anses bidra till att allt fler tar chansen att lämna landet, när risken att deporteras till Syrien under sommaren aktualiserats.

Förändrad omvärld, men inte prognos

Migrationsverket har å sin sida sagt att det som just nu pågår i nordöstra Syrien inte kommer påverka antalet asylsökande i Sverige under 2019, eller på något annat sätt förändra deras bedömning. Det pågår dock utredningar om säkerhetsläget i regionen och alla beslut för personer från Hassakah-provinsen i nordöstra Syrien har stoppats. Om EU:s avtal med Turkiet skulle upphöra, så som den turkiska presidenten och utrikesministern hotat med, skulle de sannolikt behöva se över prognosen, skriver Migrationsverket i sin oktoberrapport.

Tills vidare är prognosen för antalet asylsökande kvar på 21 000 asylsökande i år och likaså för 2020.

– Vi har en osäker omvärld, men de fakta vi har just nu gör inte att vi ändrar våra bedömningar om antalet asylsökande, säger Henrik Holmer, Migrationsverkets planeringschef, i ett pressmeddelande.

Samtidigt är fler människor på flykt än någonsin sedan den så kallade flyktingkrisen 2015 och tiotusentals sitter fast i Grekland och på de grekiska öarna. Enligt Aegean Boat Report handlar det om 35 000 personer på öarna nu. Även om den grekiska regeringen gör allvar av löftet att flytta 10 000 personer från öarna de kommande månaderna kommer öarna fyllas upp med nyanlända, trots att siffrorna ju kallare det blir lär sjunka.

”Grekland kan inte hantera det här ensamma, Europa måste kliva in och göra sin del, att bygga högre murar och staket kommer inte få det här att försvinna”, skrev organisationen i en nyligen publicerad uppdatering.