Intro

Syre önskar en trevlig helg!

I Kalifornien har du rätt att kontakta ett företag och kräva att de raderar alla uppgifter om dig. Genialt. Varför finns inte samma bestämmelse här? Borde vara en självklarhet. Det ska jag fundera på tills på måndag.

I dagens nummer berättar Ossian Sandin om vikten av att skydda haven. Skyddar du haven, hejdar du klimatförändringarna och vice versa. I delar av världen har vi börjat att se havet som skådeplatsen för striden om mänsklighetens överlevnad. Vi kan inte klara klimatet och miljön utan att sluta förstöra haven.

CBD-olja, naturmedicinen som så många svenskar uppskattar, är inte riskfri menar amerikanska myndigheter. De påpekar att oljan kan ge leverskador och att den kan interagera negativt med mediciner och droger bland annat. Detta trots att oljan är laglig och trots forskning som visar att den har bra effekter på många tillstånd.

Hanna Strid berättar om vilka konsekvenser det har fått i Ali Hosseinis liv att Migrationsverket har bestämt sig för att inte tro på att han är homosexuell. Ali är 19 år och sitter på förvar i Gävle i väntan på besked om uppehållstillstånd.

I övrigt tänker jag använda helgen till mina odlingar. Det växer svamp i lådor och burkar lite här och var i lägenheten och jag ska experimentera vidare med svampsorter från affären. Svamp är en bra gröda. Kräver varken ljus eller särskilt mycket utrymme.

Målet är att skapa en väg för rester i mitt hem. En bokashi-kompost får bryta ner matrester och liknande. Den färdiga komposten blir mat till svamp. När svampen är klar med jorden kan den användas som blomjord. Det är åtminstone teorin. Jag är bara halvvägs. Många misslyckanden kvar. Men varje misslyckande är ett steg mot att lyckas. Så pass naiv är jag.

Ha en superfin helg!