Energi · Bak

Det hände då …

Varför köpa nytt när man kan lappa och laga? I dag infaller en köpfri dag.

För 120 år sedan, 1899, bildades den spanska fotbollsklubben FC Barcelona. Grundaren Joan Gamper hade samlat elva spelare och den första matchen gick mot en grupp engelsmän som bodde i staden. Engelsmännen vann med 1–0. År 1909 inleddes ”Barças” segertåg, med en egen spelplan och seger i katalanska mästerskapen.  

För 155 år sedan, 1864, anföll amerikanska soldater under ledning av John M Chivington en by som befolkades av arapaho och cheyenner. De flesta unga och starkare av männen var ute på buffeljakt så främst kvinnor, barn och äldre dödades i den så kallade Sand Creek-massakern. 

För 90 år sedan, 1929, flög den amerikanske piloten Richard E Byrd med tre medhjälpare till Sydpolen, som de första människorna i världen. Färden från basen Little America vid Bay of Whales och tillbaka tog 18 timmar och 41 minuter. Byrd ledde totalt fem flygexpeditioner till Arktis.

I dag är det en köpfri dag. Då uppmanas alla att avstå från inköp i en protest mot konsumtionssamhället och för att ta hänsyn till klimatet. Initiativet kommer från den kanadensiska icke-kommersiella organisationen Adbusters, som även initierat Occupy Wall Street-rörelsen.

I dag är det också Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket, Pälsfria fredagen, Vinylskivans dag, E-handelns dag och Black Friday.