Radar · Djurrätt

Brutna vingar och skållade kycklingar – nu läggs utredningen ner

Arkivbild från Guldfågelns slaktanläggning i Mörbylånga.

Kycklingar skållades levande. Trots det läggs utredningen mot Guldfågelns slakteri ner. Nu begär Djurens rätt ny prövning i fallet.

Guldfågelns slakteri på Öland anmäldes för djurplågeri efter ett en rutinkontroll visat att minst tio kycklingar hade skållats levande under förra året. Veterinärer hade under samma period larmat om att ovanligt många fåglar – 1 800 per dag – kom in till slakteriet med brutna vingar.

"Strider mot djurskyddslagen"

Länsstyrelsen anmälde Guldfågeln, men nu har utredningen lagts ner. Djurens rätt har därför bestämt sig för att begära överprövning av fallet.

– Det borde vara självklart att lagen ska gälla lika för alla, men detta visar att så inte är fallet. Att åklagaren säger att hanteringen av kycklingarna strider mot djurskyddslagen men trots det lägger ner förundersökningen är anmärkningsvärt. Det visar att den svenska djurskyddslagen gör undantag för djur som på pappret ska skyddas mot onödigt lidande, men som kan skållas levande och hanteras ovarsamt utan konsekvenser. Därför skickar vi nu in en överprövning, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande på Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Har investerat i ny teknisk utrustning

Efter att det i början av året uppdagades att kycklingar hade skållats levande gick Guldfågelns vd i april ut och sade att de gjort en rad förbättringar för att inte samma sak ska ske igen.

– Vi har investerat i ny teknisk utrustning, vi har gjort om vid de manuella kontrollstationerna där vi har medarbetare som står. Vi har också sett över våra rutiner och vidareutbildat vår personal, sade vd Peter Andersson till SVT i april.

Angående att kycklingar hade skållats sade Guldfågelns vd:

– Vi har gjort fel. Detta är händelser som går ett år tillbaka i tiden. Vi hanterar årligen 25 miljoner kycklingar på Öland. Detta handlar om tio kycklingar. Och tio kycklingar är tio kycklingar för mycket.