Radar · Nyheter

Pride hämtar kraft i historiska segrar

På lördag når prideveckan sitt klimax med paraden genom Stockholms gator.

Historiens hbtq-kämpar ställs i förgrunden när Prideveckan inleds i Stockholm. Under parollen ”Vi behövs” tar man avstamp i minnen från tidigare strider för att blicka framåt.

Vid lunchtid på måndagen invigningstalar Stacy Lentz, delägare i Stonewall Inn, New York-baren där Priderörelsen startade för 50 år sedan som en reaktion på en polisrazzia mot hbtq-personer. 

Stockholm pride uppmärksammar också att det gått 30 år sedan ockupationen av Socialstyrelsen som ledde fram till att sjukdomsklassningen av homosexualitet avskaffades och att det var tio år sedan de första samkönade äktenskapen ingicks.

– Vi uppmärksammar historiska hjältar som gått före, hjältar idag, nära oss och långt borta, och vi blickar framåt, säger Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm pride i ett pressmeddelande.

I vanlig ordning blandas politiska diskussioner med lekfulla inslag under prideveckan. Bland hundratals programpunkter finns bland annat diskussion om en ny könstillhörighetslag, snuskbingo och traditionsenligt en schlagerkväll.