Radar · Nyheter

Johnson ska försöka charma Skottland

Den nytillträdde brittiske premiärministern Boris Johnson är på väg till Skottland för sitt första officiella besök.

Visiten är första anhalten på en resa genom Storbritannien, och ses som ett försök att stärka enigheten i ett land vars sammanhållning satts på prov i och med frågan om brexit.

Johnson kommer under resan bland annat besöka en militärbas och väntas presentera satsningar på både Skottland, Wales och Nordirland, till ett värde motsvarande mer än 3,5 miljarder kronor.

Pengar i form av olika politiska satsningar har flödat sedan Johnson tillträdde förra veckan. I helgen annonserade han bland annat ekonomiskt stöd på drygt 40 miljarder kronor till mindre engelska städer. Pengarullningen spär på spekulationerna om att Johnson redan förbereder sig för ett nyval, något som han hittills har avfärdat.

Alternativ brexitplan

Skottlandsbesöket är det första av flera stopp under en rundresa i Storbritannien, under vilken Johnson väntas försöka vinna stöd för sin brexitplan.

Den skotska ledaren Nicola Sturgeon sade i förra veckan att Skottland, som röstade nej till brexit 2016, behöver ett alternativ till den nye premiärministerns plan, som innebär att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober – med eller utan avtal.

Ny folkomröstning

Sturgeon, som är ledare för nationalistpartiet SNP, säger dessutom att man överväger en ny folkomröstning om skotsk självständighet från Storbritannien.

Även Irlands premiärminister Leo Varadkar säger att ett hårt utträde kan göra att fler människor i Nordirland ”kan ifrågasätta unionen med Storbritannien”.

TT

Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson, född Alexander Boris de Pfeffel Johnson, föddes 1967 i New York, USA. Hans pappa var en inflytelserik man, med uppdrag inom både Världsbanken och EU-kommissionen, och familjen flyttade ofta. Boris Johnson började på den prestigefulla internatskolan Eton, där även Storbritanniens förre premiärminister David Cameron gick, och utbildade sig sedan vid Oxforduniversitetet. Där var han under en tid studentkårsordförande.
Efter universitetet påbörjade Boris Johnson en karriär inom journalistik. Han arbetade som reporter för The Times of London, men sparkades 1987 efter att ha fabricerat ett citat om sin gudfar, historikern Colin Lucas. Han tog då anställning hos The Daily Telegraph och arbetade i flera år som tidningens Brysselkorrespondent. 1999 fick Johnson anställning som redaktör på The Spectator, där han bland annat hamnade i blåsväder efter en kolumn som anklagade befolkningen i Hillsborough för att “vältra sig i sin offerroll” efter fotbollsläktarolyckan 1989, då 96 människor klämdes ihjäl. Han slutade som redaktör 2001 när han valdes till parlamentsledamot i Konservativa partiet för valdistriktet Henley. Johnson fortsatte dock att skriva kolumner i The Telegraph, ofta med kritikstormar som följd.
2004 sparkades Boris Johnson ur skuggregeringen efter att rykten om hans otrohetsaffär med kolumnisten Petronella Wyatt bekräftats i pressen. Han stannade dock kvar i politiken och valdes 2008 till borgmästare i London, där han skulle komma att sitta i två mandatperioder.
I juni 2016 utlyste David Cameron en folkomröstning i frågan om Storbritanniens medlemskap i EU. Boris Johnson inledde en kampanj för lämna-sidan. Efter vinsten avgick David Cameron, och Boris Johnson nominerade sig själv som hans efterträdare. Han drog sig ur strax före valet när flera tunga namn lämnat honom. Theresa May tillträdde som premiärminister och valde Boris Johnson till sin utrikesminister. Han avgick 2018 i protest mot Mays brexitplan.
Källor: BBC, Guardian, Business Insider