Radar · Nyheter

ICE: Sju dödsfall sedan oktober i fjol

En ung pojke håller upp en skylt i protest mot ICE.

När en mexikanska man avled i den amerikanska immigrant och tullverksamheten (ICE) anläggning förra veckan blev han den sjunde sedan i oktober förra året, rapporterar Buzzfeed. Den 44-åriga mannen hade då varit intagen sedan i april i år.

Mannen har identifierats som Pedro Arriago-Santoya. Han avled i Georgia på Piedmont Midtown Medical Center i Columbus och enligt personalen var dödsorsaken hjärt- och lungstopp. Den sekundära dödsorsaken var enligt den medicinska personalen att flera organ upphörde att fungera, och hans hjärta hade en infektion som minskade dess förmåga att pumpa blod.

Pedro Arriago-Santoya hade fått besked om att han skulle deporteras den sjätte juni, och flyttades efter det till Steward Detention Center i Lumpkin, Georgia. Den försämrades Arriago-Santoyas hälsa och han togs till sjukhus efter att ha klagat på smärtor. Han fick därefter hjärtstopp och flyttades till intensiven. Han låg i koma tills han dog i onsdags.

Det mexikanska konsulatet ska ha kontaktats angående dödsfallet, men de ska enligt Buzzfeed ha misslyckats med att komma i kontakt med Pedro Arriago-Santoyas anhöriga. Förra året blev Steward detention Center föremål för en federal undersökning på grund av rapporter om drogförsäljning, brist på medicinsk personal och säkerhetsbrister. Dokumenten publicerades först av Center for Investigative Reporting och radiostationen WABE, skriver Buzzfeed.

– ICE är noggranna med hälsan och välfärden för alla i vår omsorg och gör en omfattande granskning av den här incidenten, precis som vi gör i alla liknande fall. Dödsfall i ICE-vårdnad är statistiskt sett oerhört sällsynta och en bråkdel jämfört med den övriga andelen intagna i USA, sa Bryan Cox, talesperson för ICE.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV