Intro

Välkommen till dagens Syre

Det är ju inte utan att en undrar när en kommun mitt i den brinnande klimatdebatten, och mitt i den veganboom som dragit in över Sverige detta år, väljer att sluta servera veganskt vid skolluncherna i kommunens gymnasieskolor. Men det är precis vad som skett i Luleå, där kommunens avdelningschef för måltider inom skolan, motiverar beslutet med att veganskt mat inte är tillräckligt näringsrik, något som går stick i stäv med den forskning som finns på området. Glädjande nog har Gustav Johansson från veganbloggen Jävligt Gott och och burgarkedjan Bastard Burgers i en protestaktion mot beslutet bestämt sig för att bjuda alla gymnasieelever i Luleå på veganburgare. 

Dessutom har, för tredje gången på kort tid, ännu en fotbollsmatch avbrutits på grund av homofobiska ramsor. Även om det såklart är glädjande att Fifa äntligen på allvar markerar mot homofobin på världens fotbollsläktare, är det långt sorgligare att förekomsten av homofobi, rasism och sexism fortfarande är så pass vanligt förekommande.

I dagens tidning skriver vi även om att den indiska regeringens nedstängning av telefoni och internet i Kashmir närmar sig en månad och det finns inga tecken på förändring.

I vårt Zoom läser du om hur övergången mot ett civilt styre i Sudan innebär en möjlighet att få ett slut på det etniska våld som plågar Darfur, samt öppnar för att den fredsbevarande styrkan ska kunna avsluta sitt uppdrag i provinsen. Åtminstone är det vad Jean-Pierre Lacroix, som är chef för FN:s fredsbevarande insatser, hoppas på.