Radar · Morgonkollen

Svårsläckt storbrand i teater i Norrköping

En kraftig brand har brutit ut i Östgötateaterns lokaler i Norrköping.

Det brinner rejält i Östgötateatern i centrala Norrköping. Räddningstjänsten jobbar för fullt med att få kontroll på lågorna, men branden är svårsläckt. ”Det är alltid en katastrof när det brinner på en teater”, säger teaterchefen till TT.

Larmet kom klockan 4.20 när personer i en byggnad intill känt röklukt.
– Det är högt upp och svårt att ta sig fram. Det är en gammal byggnad, den är om- och tillbyggd. Det här är ingen lätt uppgift att ge sig på. Vi vet inte riktigt vart det här tar vägen än, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Släckningsarbetet kommer att ta hela dagen, bedömer räddningstjänsten.
– Det är inte vanligt att man säger så lång tid. Det kommer garanterat att ta hela dagen, det är jag helt övertygad om, säger Stefan Hagdahl.

"Alltid en katastrof"

Det är på teaterns vind det brinner, och släckningsarbetet sker både utifrån och inne i byggnaden. Närmare 20 brandmän finns på plats.

Teaterchefen Nils Poletti hoppas att skadorna inte blir allt för omfattande.
– Det är alltid en katastrof när det brinner på en teater, det kan försena saker och det kan göra att det inte blir som planerat. I och med att det har regnat mycket kan det också ha en tråkig påverkan, säger han.

– Men förhoppningsvis är skadorna inte så omfattande att vi behöver ändra något, utan att vi kan komma till premiärerna som vi sagt att vi ska.

Teatern har sin nästa premiär den 20 september. Trots branden är Nils Poletti hoppfull att kunna ha premiären som planerat.
– Vi är teatermänniskor, vi är vana vid att det uppstår problem som vi försöker lösa. Vi kommer att göra allt vi kan för att få detta att fungera så bra som möjligt, säger han.

Blixtar i området

Räddningstjänsten har gått ut med en varning för kraftig rökutveckling i Norrköping. Boende uppmanas att stänga dörrar och ventilation. Men det ska inte vara någon fara för boende, enligt Hagdahl.
– Det är mest för att det inte ska ringa in så många om röklukt, säger han.

Under natten har blixtnedslag orsakat elfel hos tiotusentals hushåll i Östergötland, men det är oklart om det även var blixten som orsakade branden.

Östgötateatern ligger i centrala Norrköping, och invigdes 1908.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV