Radar · Djurrätt

Han bjuder Luleås gymnasieelever på veganburgare

Gustav Johansson från Jävligt Gott bjuder, tillsammans med restaurangkedjan Bastard Burgers, gymnasieeleverna på veganburgare.

På de flesta håll i Sverige blir vegansk mat ett allt vanligare inslag, men i  Luleå kommun har man istället slutat servera vegansk mat på sina gymnasieskolor. Beslutet har fått burgarkedjan Bastard Burgers och vegoprofilen Gustav Johansson att göra gemensam sak. Nu  bjuder man alla elever i kommunen på gratis veganburgare.

Det var efter sommarlovet som Luleå kommun meddelade det överraskande beslutet att det är slut med veganmat på deras gymnasieskolor.

– Vi tillagar inte veganmat, det är inte tillräckligt näringsrikt vilket vi är skyldiga att servera enligt skollagen, sa Mats Åström, avdelningschef för måltider inom skolan i Luleå kommun, till SVT Norrbotten, i förra veckan.

"Väldigt upprörd"

De elever som valt att äta veganskt får hålla till godo med skolornas salladsbufféer. En av dessa elever är My Rörling.

– Jag blev väldigt upprörd. Det här är inte hållbart. Våra föräldrar betalar skatt för att vi ska få mat i skolan. Då ska vi inte behöva ta med oss matlådor, sa hon, till kanalen.

Beskedet fick Gustav Johansson, som står bakom den veganska matbloggen Jävligt Gott, och burgarkedjan Bastard Burgers att reagera och agera. Den andra september bjuder man alla gymnasieelever i Luleå på gratis veganburgare i kedjans restaurang i kommunen.

Gratis veganmatsutbildning

– Det är en myt att vegansk mat inte skulle vara näringsrik. Om du bara lagar en varierad kost och utgår ifrån smaker och rätter folk känner igen så blir eleverna både mätta och nöjda. Luleås skolkockar vet vad eleverna gillar och är bra på att god laga mat, precis som Bastard Burgers kockar. Om de bara får tillgång till rätt råvaror och rätt inspiration är det enkelt att laga näringsriktig vegansk mat, säger Gustav Johansson, till Norrbottens affärer.

Därför nöjer sig inte Gustav Johansson med att bjuda på veganska burgare, han erbjuder dessutom  kommuntjänstemännen en gratis och välbehövd veganmatsutbildning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV