Radar

Digital isolering i Kashmir

Pakistanier demonstrerar sitt stöd  för sina vänner på andra sidan gränsen i Kashmir.

Indiska regeringens nedstängning av telefoni och internet i Kashmir närmar sig en månad och det finns inga tecken på förändring. Det hela började i början av augusti då Indien tog ifrån delstaten dess relativa oberoende. Protester ledde till massarresteringar som man försöker stävja.

Lokala politiker, akademiker och aktivister har arresterats i det som premiärministern kallar ”en ny era” för Kashmir. Området är delat mellan Indien och Pakistan och fick därför specialavtal när länderna blev självständiga från Storbritannien. Majoriteten som bor där är muslimer.

I 70 år har länderna tvistat om området, periodvis har konflikten övergått i krig. Konflikten anses vara en av de mest svårlösta regionala konflikterna i världen. Läget är alltid känsligt och Pakistans ledning har kritiserat Indiens senaste agerande mycket hårt.

– Den indiska statens blockering av telefoner och internet i Kashmir skapar oproportionerligt mycket skada och borde upphöra genast, säger nu Meenakshi Ganguly, chef för Human Rights Watch (HRW) i södra Asien.

Ett fåtal telefoner

I Kashmirdalen och andra muslimska områden fungerar bara ett fåtal fasta linjer, allmänheten kan bege sig till ett fåtal myndighetskontor, men köerna är timslånga. Utanför Kashmir är oron stor bland släkt, vänner och affärskontakter.

Nu drabbas också ekonomin i området. Turisterna uteblir och för många företagare är det omöjlig att få sina produkter sålda. Ändå finns det inga tecken på lättnader. Tvärtom försvarade områdets guvernör både arresteringarna och de digitala inskränkningarna på en presskonferens idag.

– Internet som medium är till en del nytta för oss, men så mycket viktigare för terrorister. Det används för att indoktrinera och mobilisera.

För att lugna befolkningen utlovade guvernören 50 000 nya statliga jobb, men skepsisen är stor.

– I praktiken har regeringen kastat oss i fängelse, säger en affärsman till HRW. Vi kan inte tala fritt, inte röra oss fritt, är inte det fängelse?

Kashmirbor som är beroende av mobiler, olika appar och program, framförallt epost har förlorat sina möjligheter att arbeta och riskerar i förlängningen sin försörjning. Det påverkar också privata relationer.

Ingen kontakt med familjen

– Om du inte kan ringa din familj, träffa din egen mamma, hur är det normalt? frågar en kvinna vars mor blivit sjuk, men som hon inte kan besöka eller kontakta.

Försäljare kan inte ta emot beställningar, turistindustrin ser redan nu stora problem med minskande gäster i tiotusental. Kostnaderna för liknande inskränkningar 2017 beräknas ha kostat staten uppåt två miljarder kronor. Den här gången förväntas bli ännu dyrare. Till och med skattemyndigheten börjar påverkas.

– Allt är ju online nu, det har ju varit så som regeringen har velat ha det. Ska de betala mina böter för att jag betalar för sent? undrar en man som inte har kunnat betala sina skatter.

I Srinagar protesterade en statsanställd läkare häromdagen eftersom han menade att inskränkningarna drabbar människor hårt, i synnerhet fattiga. Den statliga sjukförsäkringen är kopplad till en digital legitimation som används för att se medicinska journaler vilket inte fungerar nu. Dessutom hotas medicinförsörjning och människor kan inte beställa läkartider.

Läkaren är en av de personer som arresterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV