Intro

Välkommen till dagens Syre!

Rea, rea, rea. I morgon fylls åter igen gaturummen av erbjudandet som är för bra för att tackas nej till. Ren maffiastil kan man tycka. Men i själva verket är det väldigt sällan vår kritik mot överdriven konsumtion riktas mot dem som genom tricks och lockrop vill få oss att överkonsumera, både gentemot vår egen ekonomi och planetens sinande resurser.  

Istället är det mot oss själva vi kastar bannor. En forskare vid Göteborgs universitet bad 100 personer skriva dagbok om sina tankar och känslor kring klädköp. Något som orsakade minst sagt motstridiga känslor; skam, glädje, misslyckande. Orsaken kan härledas till att det kort sagt är viktigt för människor att uttrycka sig genom kläder, att det är en del av kulturen – mer än bara en ekonomisk transaktion. Samtidigt vill vi också leva hållbart.

Men att förena de två – följa ett mode och leva hållbart – är kanske inte så svårt som det kan verka.

– Det har gått att följa modet i århundraden utan att köpa nytt, ända fram till 1970- och 80-talet var det vanligt att man sydde om, så det är en ganska kort historisk period som vi inte gjort det, säger forskaren Magdalena Petersson McIntyre.

Om det och mycket mer i dagens tidning!
Trevlig läsning