Radar · Politik

Polis i Hongkong samlas bevis mot demokratidemonstranter

Polisen samlar farligt material vid Polytekniska universitetet i Hongkong.

Polis och räddningstjänst i Hongkong har gått in på det universitet som ockuperades av flera hundra prodemokratiska aktivister för elva dagar sedan. Bensinbomber och annan farlig utrustning som lämnats kvar samlas in.

Polisens tekniker tar bland annat fingeravtryck från flaskor och burkar på universitetsområdet, och från parkerade bilar som tömts på bränsle.

Mycket av utrustningen som aktivisterna använt sig av uppges ha kommit från universitetets laboratorier.

Huvudsyftet med torsdagens arbete är inte att gripa personer som skulle kunna finnas kvar på området, utan om att samla in farliga föremål på campus, säger polisens talesperson Chow Yat-Ming.

– Men om vi träffar på några demonstranter eller någon som finns kvar där inne kommer vi att försöka övertala dem att söka vård, säger han.

Polytekniska universitetet blev centrum för de allt mer våldsamma protesterna för drygt en vecka sedan då aktivister började använda sig av pilbågar och av brandbomber mot polisen. En del av de demonstrerande har sedan lyckats fly från universitetsområdet medan andra tagits av polis när de försökt.

Personal på universitetet säger att endast en aktivist har hittats på campus under de senaste två dygnen. Men sent på onsdagen uppgav en maskerad man på området att runt 20 demonstrerande var kvar där.

Protestvågen i Hongkong har pågått i ungefär ett halvår. Demonstranterna slår vakt om Hongkongs relativa självständighet, som de anser hotad. Gnistan till protesterna tändes då Hongkongs ledning lade fram ett förslag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina.