Radar · Politik

Miljön viktigaste frågan för EU-medborgare

Kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen tillhör tyska kristdemokraterna CDU, tillsammans med sin nya vice ordförande tillika högsta ansvariga inom klimatområdet, Frans Timmermans, som tillhör nederländska arbetarpartiet.

Fyra av tio EU-medborgare tycker att miljön är den viktigaste framtidsfrågan för EU. Det visar en ny opinionsundersökning från tyska Bertelsmann Stiftung.

I går röstade EU-parlamentet ja till Ursula von der Leyens nya kommission, som tillträder 1 december. Mot slutet av sitt inledningsanförande talade hon om att framtida generationer kommer att se tillbaka på våra handlingar:

– Vad kommer de att se? Det beror på vad vi gör tillsammans. Om vi sköter vårt arbete väl kommer Europa år 2050 vara den första klimatneutrala kontinenten i världen. Det kommer att vara en ledande digitalmakt, och även fortsatt den ekonomi som bäst balanserar marknadskrafter mot social omsorg. Och vi kommer visa vägen genom svåra globala frågor.

Den absolut viktigaste frågan om EU:s befolkning får bestämma är miljön. Det tycker fyra av tio EU-medborgare, enligt en färsk opinionsundersökning där 12 000 personer sagt sin mening till tyska Bertelsmann Stiftung. Bland tio frågor fick de välja vilka två som var viktigast för EU att fokusera på framöver.

På andra plats kom jobben, som 34 procent tyckte var viktigast, följt av social säkerhet (23 procent). Största oron var ökande levnadskostnader, uppgav mer än varannan EU-medborgare.

Personerna som besvarat opinonsundersökningen var mellan 16 och 65 år. I åldersgruppen 16–25 ansåg nära varannan att miljön var viktigaste frågan för  EU.

MP och V: Klimatpolitiken otillräcklig

Nära sju av tio svenskar är övertygade om att det fortfarande är möjligt att stoppa klimatförändringarna, visar en annan färsk undersökning från Europeiska investeringsbanken. Det är är nio procentenheter mer än i EU överlag.

Om Ursula von der Leyens kommission kommer att leverera på klimatområdet återstår att se. 

Till skillnad från majoriteten av EU-parlamentet la den gröna partigruppen (G/EFA) ned sina röster i stället för att stödja kommissionen. Svenska parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) förklarade varför i SVT:

– Vid flertalet möten med Ursula von der Leyen har vi krävt en kommission som ska driva en klimatpolitik i linje med vad vetenskapen kräver. Det har hon inte kunnat gå med på. Vi gröna kan inte rösta ja till en kommission som gör för lite.

Den vänsterinriktade partigruppen GUE/NG röstade nej till kommissionen. Malin Björk (V) som ingår i gruppen tycker att von der Leyen brister allvarligt i sina klimatambitioner, skriver hon på Aftonbladet debatt:

”I ett läge då flera lokala och nationella parlament förklarat klimatnödläge och miljontals engagerade medborgare kräver att vi politiker äntligen tar krafttag för att rädda planeten – då nöjer sig kommissionen med klimatmål som inte ens når upp till Parisavtalet.”

Ursula von der Leyen lovar...

Frågor EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen lovar att driva (urval):
 
Klimat
Minska koldioxidutsläppen med minst 50, eller helst 55, procent till 2030. I dag är målet 40 procent.
Införa en ny ”Grön giv” (green deal) med klimatinvesteringar för en biljon euro under det kommande årtiondet.
Inrätta en ”Rättvis övergångsfond” för dem som har svårast att genomföra klimatomställningen.
 
Ekonomi

Beskatta stora IT-företag som Google och Facebook.
Fullborda digitala inre marknaden.
Ett samordnat europeiskt synsätt på artificiell intelligens.
 
Sociala frågor
Införa en europeisk minimilön.
Införa en europeisk arbetslöshetsgaranti för att skydda vid svåra ekonomiska chocker i medlemsländerna.

Återuppliva det europeiska antidiskriminieringsdirektivet.

 
Jämställdhet
Se till att nästa EU-kommission blir helt jämställd.
Att EU slutligen skriver under Istanbulkonventionen om våld i hemmet.
Definiera våld mot kvinnor som ett brott i EU:s fördrag
 
Migration
En pakt för det i ministerrådet blockerade nya migrationssystemet med en återlansering av Dublinreglerna om i vilket land man söker asyl.
Ny bördefördelning och solidaritet mellan medlemsländerna när det gäller att hantera migranter.
Se till att europeisk gränsskyddets 10 000 nya vakter kommer på plats senast 2024 istället för 2027 som i dag.
 
Utrikespolitik och försvar
En omfattande europeisk strategi gentemot Afrika.
EU bör spendera 30 procent mer på utrikespolitiska investeringar än man gör i dag.
Gå mot en genuin Europeisk försvarsunion.
Källa: Europaportalen.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV