Radar · Nyheter

Läckt video visar hur ryska legosoldater mördar före detta syrisk soldat

En rysk soldat undervisar syriska regeringssoldater om olika slags minor.

I en video från 2017, men som först nyligen läckte, syns det hur ryska legosoldater misshandlar, mördar och sedan poserar med en syrisk man som avvikit från den syriska regeringsarmén. De ryska legosoldaterna uppges arbeta för Wagner Group, ett privat säkerhetsföretag som i huvudsak utgörs av före detta ryska regeringssoldater.

Moskva har aldrig officiellt bekräftat Wagner Groups närvaro i Syrien. Men när USA:s flygattacker förra året lämnade dussintals ryska legosoldater blev det allmänt känt att de deltagit i konflikten på den syriska regimens sida. Legosoldater från Wagner Group har också kämpat i hemliga krig på uppdrag av Moskva i Ukraina och Centralafrikanska republiken de senaste åren.

Gruppen är känd för att ha mycket strikta restriktioner gällande mobiltelefoner och sociala medier, och videor som denna är därmed mycket ovanliga. De soldater som anställs av Wagner Group får sina telefoner konfiskerade när de är ute på uppdrag och är förbjudna från att sprida information om dem när de väl kommer hem igen.  Det är den brittiska tidningen The Telegraph som rapporterar om videon, som enligt tidningen innehåller för brutala scener för att publiceras på deras plattform.

Videon, som först publicerades på det ryska sociala mediet VK för någon vecka sedan, spelades enligt metadatan in på oljefälten utanför staden Homs i centrala Syrien. Området var 2017 under kontroll av syriska regeringen och ryska styrkor.

Ryska regeringsstyrkor har deltagit i kriget i Syrien sedan 2015. President Bashar al-Assad och den syriska regeringsarmén kämpade hårt innan den fick stöd från Ryssland. Men vetskapen om de ryska legosoldaterna från Wagner grupp har alltså inte bekräftats trots att misstankar funnits redan innan USA:s angrepp som lämnade flera av dem döda.

Anklagar desertör för att vara terrorist

I den läckta videon syns det hur två rysktalande legosoldater slår en man med slägga. Därefter halshugger de honom och lynchar kroppen. Undersökande journalister från organisationen Conflict Intelligence Teams, som analyserat videon, noterade att de två rysktalande männen inte bar regeringens uniformer. Vapnen de bar på var också av äldre modell än de som de ryska regeringssoldaterna i Syrien vanligtvis utrustas med.

Offret ska enligt uppgift vara Muhammad ”Hamadi” Abdullah al-Ismail, 32, från Deir Ezzor i östra Syrien. Ismael flydde för flera år sedan till grannlandet Libanon, varpå han återvände till Syrien 2017. Då skrevs han mot sin vilja in i den syriska armén och tvingades delta i kriget på al-Assads sida.

Legosoldaterna från Wagner Group hånar Ismael innan de misshandlar, dödar och hugger av hans underarmar. De skrattar under den brutala proceduren. Den syriska armédesertören är enligt männen i videon en terrorist, underförstått på grund av att han inte velat delta i kriget på al-Assads och Rysslands sida.

– Det här kommer hända varje IS-krigare, säger de enligt The Telegraph i videon.

De ryska legosoldaterna hänger kroppen upp och ned efter att de lemlästat den. Därefter poserar de med Ismaels döda kropp och tar en bild. De väljer efter en diskussion att inte täcka ansiktena när de poserar eftersom videon ”inte ska nånstans”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV