Radar · Morgonkollen

Bali vill utreda legalisering av cannabis

Moderaten Hanif Bali vill utreda legalisering av hasch och marijuana.

Hanif Bali (M) vill utreda en legalisering av cannabis för att slå undan fötterna på de allt grövre kriminella verksamheter som omger narkotikahandeln.

– Jag tycker att det är konstigt att ingen vill prata om hur man ska strypa vinsterna för de här gängen, säger han till Svenska Dagbladet.

Narkotikahandeln omges av allt grövre våldsbrott, enligt EU:s senaste rapport om narkotikamarknaden. I samma rapport lyfts Sverige som ett exempel på hur kriminella storstadsgäng utnyttjar unga ensamkommande för att sälja cannabis.

Men enligt Bali är det få svenska politiker som pratar om kopplingen mellan svensk narkotikapolitik och gängkriminalitet. Därför efterlyser han en utredning för att se över möjligheter och risker av att legalisera cannabis.
Riksdagsledamoten påminner om motboken, som användes för att reglera hur mycket alkohol svenskarna fick köpa under 1900-talets första hälft.

– Man kanske skulle kunna gå tillbaka till det. Att vi har statlig kontroll på hela kedjan. Från produktion och försäljning till innehav, och med ett register. Då kan man sätta dit folk som säljer olagligt, säger Hanif Bali.