Radar · Nyheter

Djurens rätt: Välj bort djurcirkus

Förra året lade Cirkus Maximum ner sin verksamhet efter kritik mot hur de hanterade sina djur.

Tre cirkusar turnerar med djur i Sverige under sommaren – betydligt färre än för några år sedan. Djurens rätt uppmanar publiken att välja bort djurcirkusarna. ”Det där har jagat oss så länge jag kan minnas”, säger cirkusdirektören Diana Rhodin.

Cirkus Rhodin, Cirkus Olympia och Cirkus Bambino är de cirkusar som använder djur i sina föreställningar. För så sent som för tre år sedan uppträdde sju djurcirkusar i Sverige. På Djurens rätt är man glada över att antalet minskat.

– Djur ska inte användas som underhållning. De har inget intresse av att visa upp konster, säger Linn Bleckert på Djurens rätt.

En cirkus är inte heller en bra livsmiljö för ett djur, menar hon.

– De reser runt mycket, har begränsade möjligheter att komma ut och kan inte leva ut sina naturliga beteenden, säger Linn Bleckert.

Sedan den nya djurskyddslagen trädde i kraft 2019 är det förbjudet med vilda djur på cirkus. Numera är det bland annat hundar som visas upp. Djurens rätt vill se ett totalförbjud mot djur på cirkus och uppmanar människor att välja djurfria cirkusar – något som många redan gör, enligt Linn Bleckert.

– Vi ser att allt fler cirkusar väljer bort djur för att publiken inte vill ha det, säger hon.

Men den bilden delar inte Diana Rhodin, dirkektör för Cirkus Rhodin som har ponnyer, hundar och papegojor i sin föreställning.

– Folk ringer och frågar om vi har djur på vår cirkus. Bra, då kommer vi, säger de när jag berättar, säger Diana Rhodin.

Hon avfärdar att djuren inte skulle ha det bra.

– De som har bäst förutsättningar att ta hand om sina djur är just cirkusar. Djuren är aldrig ensamma och aktiveras hela tiden, säger Diana Rhodin.

Transporterna är inte långa i jämförelse med de som förekommer inom exempelvis travsporten, menar Diana Rhodin.

– De är i Sundsvall ena veckan, i Malmö den andra. Jag har just åkt från Hälleforsnäs till Malmköping. Det är 18 kilometer, säger hon.

Vad Djurens rätt baserar sin kritik på är svårbegripligt, anser Diana Rhodin.

– Det enda jag kan tänka mig är att de inte vill att någon människa överhuvud taget ska ha några djur och att hela jorden ska bli vegansk.