Radar · Miljö

Ny forskning: Koldioxidskatt bidrar till energieffektivitet

Protest från den 29 juni 2019 för en policy som skulle bannlysa diesel och bensinbilar från centrala Madrid.

Flera studier har visat att koldioxidskatt kan driva på utvecklingen av förnybara energislag. Nu visar ny forskning att den också bidra till ökad energieffektivitet.

Enligt ett forskarteam vid University of Waterloo kan koldioxidskatt bidra till tidigare outforskade följder.

– Andra studier har undersökt hur koldioxidskatt kan driva innovation i förnybara energikällor. Men vi kan visa att det också bidrar till större energieffektivitet – inte bara genom att människor använder sig av den existerande teknologin bättre, utan också genom att det motiverar människor att uppfinna bättre sätt att använda sig av energin, säger forskaren Ken Kaldeira till vetenskapssajten Phys.org och fortsätter:

– Det betyder att även om lösningen på klimatproblemet blir svårt, är det lite enklare än vad vi tidigare trott.

Forskarna fann att i de länder där energikostnaden stod för en större del av produktionskostnaden hittades nya sätt att använda energin mer effektivt. Genom att använda sig av en modell där de antog att den effekten fortsätter, kom de fram till att energianvändandet minskar med 30 procent fram till 2 100, jämfört med de länder utan det kostnadspåslag på den fossila energin som en koldioxidskatt innebär.

Att införa koldioxidskatter har vuxit i popularitet sedan början av 1990-talet, då Sverige var ett av de länder som blev först med att sätta ett pris på kolet.

I en artikel i den vetenskapliga tidskriften Climate policy som publicerades i somras av en grupp forskare vid Lunds universitet, har 66 länder och regioner beslutat om koldioxidskatter. Besluten har gjorts på grund miljö- och klimathänsyn men också på grund av ekonomiska skäl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV