Radar · Migration

Kroppen av en irakisk man hittad utanför Belgiens kust

Polisen har ökat sin närvaro längs den franska kusten i takt med att allt fler flyktingar gör den desperata resan i båt över till Storbritannien.

Allt fler flyktingar och migranter flyr från nordvästra Frankrike till Storbritannien i sjöodugliga båtar. En 48-årig man hittades död i vattnet utanför Belgiens kust efter att ha försökt korsa den engelska kanalen.

När kroppen hittades hade mannen en flytväst gjord av tomma plastflaskor på sig. Den 48-årige mannen hittades på fredagen i vattnen utanför Belgiens kust. Det var första gången de belgiska myndigheterna hittade en död flykting i sina vatten, rapporterar The Guardian.

– Det är första gången vi hittar kroppen av en migrant, säger Carl Decaluwe, guvernör i regionen där mannen påträffades.

En belgisk seglare såg en man med en hemmagjord flytväst tillverkad av tomma plastflaskor åtta dagar innan den döda kroppen påträffades. Han skrek desperat, och seglaren underrättade de franska myndigheterna eftersom de då var på franskt vatten. Men en ström svepte iväg med mannen innan de han komma till platsen. Och åtta dagar senare hittades kroppen utanför Belgien.

Enligt uppgifter till The Guardian tror man att mannen ska ha försökt simma från en strand i norra Frankrike efter att han fått avslag på sin asylansökan i Tyskland. Antalet flyktingar som korsar kanalen har ökat. Hittills i år har 1450 personer påträffats av fransk eller brittisk kustbevakning, vilket är mer än dubbelt så många som under hela 2018.

Syre har tidigare skrivit om situationen i norra Frankrike och att allt fler försöker fly över Engelska kanalen till Storbritannien.  Aktivisten och volontären Maya Konforti berättade i juli för Syre om hur de ser konsekvenserna av Storbritanniens och Frankrikes ökade samarbete för att stoppa migrationsflödena. I den lokala tidningen finns annonser med information riktad till lokalbefolkningen om att informera polisen när de ser flyktingar och migranter närma sig stränder och båtar.

Brittiska tidningen The Independent har också rapporterat om samarbetet, som först annonserades i november i fjol. Fransk polis har fått sex miljoner pund för att förhindra att flyktingar korsar kanalen och anländer i Storbritannien. Man menar att det görs med människors bästa för ögonen.

”Det är bara en fråga om tid innan kroppen av en migrant spolas upp på en brittisk strand”, skrev The Guardian i en opinionstext i november i fjol. De allt hårdare tagen från fransk gränspolis uppges i artikeln som en orsak till att växande nummer flyktingar och migranter tar den stora risken att korsa Engelska kanalen i båt.