Radar · Integritet

Frankrike debatterar alla kvinnors rätt till fertilitetsbehandlingar

Frankrikes hälsominister Agnes Buzyn talade under tisdagen i parlamentet om den nya lagen som skulle ge ensamstående och lesbiska kvinnor samma rätt till fertilitetsbehandlingar som heterosexuella kvinnor i relationer.

Fertilitetsbehandlingar som IVF väntas bli en omdebatterad fråga i Frankrike. Sedan tidigare erbjuds heterosexuella kvinnor i långvariga relationer IVF, men ensamstående och lesbiska har inte omfattats.

Debatten om föreslaget, som av The Guardian kallas för ”Emmanuel Macrons första stora sociala reform”, påbörjades under tisdagen i det franska parlamentet. Under den nuvarande franska lagen får bara heterosexuella par som varit tillsammans i minst två år tillgång till olika slags fertilitetsbehandlingar via staten.

Storbritannien, Spanien och Belgien, för att nämna några av Frankrikes grannländer, har redan öppnat dessa procedurer för alla kvinnor. I det franska parlamentet väntas det dock bli hätska diskussioner om frågan, skriver The Guardian. Konservativa grupper kommer sannolikt opponera sig mot förslaget som flera progressiva grupper har kämpat för i flera år. Den nuvarande lagen anses av dessa vara sexistisk och diskriminerande.

Den 6 oktober väntas demonstrationer i Paris, där konservativa grupper kommer protestera mot det nya lagförslaget som enligt dessa ”berövar barnet en far”. Xavier Breton, från det borgerliga partiet Les Républicains, har hävdat att lagförslaget förnekar att det finns en skillnad mellan män och kvinnor. Mycket av kritiken har även kretsat kring att lagen tillåter att en kvinna uppfostrar ett barn ensam, samtidigt som andra experter hävdar att så redan är fallet för många kvinnor i Frankrike. En högt uppsatt katolsk biskop har sagt att det är alla bekymrade medborgares plikt att demonstrera mot den nya föreslagna lagen, rapporterar The Guardian.

Tyst president

När Frankrike år 2013 legaliserade samkönade äktenskap gav det upphov till stora gatuprotester. Nu väntas liknande reaktioner från flera olika konservativa krafter.

Samtidigt har president Macron hållit låg profil gällande det nya lagförslaget. Sedan han blev president 2017 har han inte yttrat sig i frågan, utan låtit andra politiker från sitt parti La République En Marche insistera på att Frankrike är redo för reformen. De franska partierna på vänsterkanten har alla uttryckt sitt stöd för reformen, vilken kan göra att Macron återfår en del av sitt stöd från väljare längre vänsterut, skriver The Guardian.

Enligt den franska regeringens uppskattning skulle 2000 kvinnor om året beröras av lagen. Den nya lagen skulle också sätta stopp för spermadonatorers anonymitet och ge barnen möjlighet att få reda på sin pappas identitet när de fyller 18 och blir myndiga.