Demonstranter har förlorat synen, utsatts för sexuella övergrepp och misshandlats i förvar. Den chilenska polisstyrkan har använt överdrivet våld mot deltagarna i höstens proteströrelse, varnar människorättsorganisationen Human rights watch i en ny rapport.
Human rights watch har undersökt flera hundra anmälningar som gjorts mot Chiles nationella polisstyrka, Carabineros, sedan protester mot höjda levnadskostnader inleddes i landet för över en månad sedan.
Vittnesmål och skador visar att polisen använt sig av överdrivet våld för att skingra demonstranterna, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen.
– Vi tror inte att det rör sig om isolerade fall. Polisen har gjort sig skyldig till allvarliga övergrepp på mänskliga rättigheter, bland annat misshandel och sexuellt våld, säger Human rights watchs Sydamerikachef Jose Miguel Vivanco vid en presskonferens i Santiago.
Förlorade synen
Över 15 000 demonstranter har gripits sedan protesterna inleddes. Åtminstone 26 dödsfall utreds av Chiles åklagarkammare.
Polisen har bland annat använt vattenkanoner, tårgas, gummikulor och luftvapen mot folkmassorna. Salvorna från luftvapnen har skadat över 1 000 människor, enligt Human rights watch, och flera hundra har förlorat synen eller fått andra ögonskador. Bland de drabbade finns människor som befann sig i närheten av demonstrationerna utan att delta.
Flera demonstranter uppger att de har blivit allvarligt misshandlade av polis på gatan och under tiden i förvar. Kvinnor vittnar också om att de i förvar tvingats klä av sig nakna och få sina kroppar – inklusive underliv – undersökta av polis. Sådana metoder är officiellt förbjudna inom polisen i Chile, enligt HRW.
Organisationen uppmanar nu Chiles president Sebastián Piñera att omgående genomföra polisreformer för att undvika nya övergrepp.
De flesta fredliga
Den 18 oktober inledde studenter i huvudstaden Santiago en protestaktion mot höjningen av kollektivtrafikpriser. Rörelsen kom snart att utvecklas till att uttrycka ett allmänt missnöje mot den socioekonomiska situationen i landet, som höjda levnadskostnader och ett fallerande pensionssystem.
Ett undantagstillstånd infördes omedelbart som ett svar på protesterna. Det hävdes den 28 oktober.
Demonstrationerna har i stort varit fredliga, med undantag för mindre fraktioner som använt våld. Enligt HRW har ett hundratal poliser skadats allvarligt av tegelstenar och molotovcocktails som kastats mot dem.