Radar · Morgonkollen

Morales exministrar fast på Mexikos ambassad

Juan Ramón Quintana, längst till vänster under ett framträdande med Bolivias dåvarande president Evo Morales i oktober.

En grupp ministrar från expresidenten Evo Morales bolivianska regering har i huvudstaden La Paz tagit sin tillflykt till Mexikos ambassad.

– Vi har en grupp på runt 20 diplomatiska asylsökande i den mexikanska ambassadens residens. Än så länge har arresteringsorder utfärdats för fyra av dem, säger Karen Longaric, utrikesminister i den bolivianska interimsregeringen.

En av de asylsökande uppges vara Juan Ramón Quintana, i flera år en av Morales närmaste ministrar, som interimsregeringen anklagat för uppvigling och terrorism.

Att exministrarna sökt sig till just Mexikos ambassad är sannolikt ingen slump. Det var Mexiko som erbjöd Morales asyl och skickade ett regeringsplan för att hämta honom sedan han, efter påtryckningar från Bolivias militär, avgått tidigare i november.

Bolivias interimspresident Jeanine Áñez undertecknade i söndags lagstiftning som banar väg för ett nyval. Morales kommer enligt interimsregeringen inte tillåtas kandidera.

Samtidigt verkar förhandlingar mellan övergångsregeringen och oppositionella om hur efterspelet till upprorsvågen som fick Morales att avgå så sakteliga ge resultat. De demonstrationer och vägspärrar som präglat landet den senaste tiden har mestadels upphört.