Radar · Migration

HRW riktar kritik mot planer på nya läger i Grekland

Lägret Moria på Lesbos är idag öppet - de som lever här kan röra sig in och ut under dagarna.

I Grekland blir tonen mot flyktingar, och de som arbetar med att hjälpa dem, allt hårdare. Deportationerna ska öka och nya stängda läger byggas under 2020. Människorättsorganisationen Human Rights Watch riktar skarp kritik mot Greklands planer och allt striktare asylpolitik.

Den grekiska regeringen planerar bland annat att ersätta de nuvarande lägren på öarna med nya, stängda anläggningar under 2020. På Chios, Samos och Lesbos ska dessa nya läger ha plats för 5000 personer var.

Stängda läger kommer också öppna på fastlandet. 20 000 människor ska också transporteras från öarna, där just nu 35-39 000 människor på flykt lever. Det är över fem gånger så många som lägren på de grekiska öarna egentligen har kapacitet att rymma: 6178 personer. Bara på Lesbos bor nu mer än det dubbla.

Human Rights Watch (HRW) välkomnar beskedet om att transportera människor från öarna. Detta är den fjärde vintern sedan EU:s avtal med Turkiet, som förvandlat öarna till fängelser. Sedan i somras har ankomsterna ökat – och situationen på öarna är värre än någonsin sedan avtalet ingicks. Samtidigt är HRW starkt kritiska på planen att ytterligare frihetsberöva människor.

– Regeringens åtagande att transportera tusentals människor från överfulla läger och omänskliga förhållanden på öarna är rätt, men att låsa in alla andra är inte det. Grekland bör säkerställa att det råder acceptabla förhållanden i öppna mottagsanläggningar på öarna och att det finns en rättvis, effektiv process för att regelbundet transportera människor därifrån för att undvika kaotisk och osäker trångboddhet, säger Eva Cosse, HRW:s Greklandsforskare. 

Oron grundar sig bland annat i att ankomsterna fortsätter. De nya, stängda lägren riskerar snabbt att bli överfulla – om inte regeringen ser till att, som Eva Cosse poängterar, snabbt flytta de nyanlända från öarna till fastlandet.

Fler tuffa åtgärder

Sett till tidigare planers misslyckande är oron för att planen inte ska falla väl ut befogad. EU-Turkietavtalet har exempelvis inte alls bidragit till att förbättra situationen för flyktingar som anländer i Grekland. 

Att godtyckligt stänga in asylsökande, utan att först utreda om det finns skäl till att frihetsberöva dem, går enligt HRW inte att rättfärdiga. Istället för att öka möjligheterna att hålla människor instängda borde humana levnadsförhållanden vara högsta prioritet.

Den grekiska regeringen röstade igenom de tuffare asylreglerna i oktober. Bland annat har man slopat kriterier som gav skydd åt sårbara individer och förlängt tiden man får hålla någon frihetsberövad. Regler för att överklaga negativa asylbesked har också blivit striktare. De nya reglerna kommer börja gälla den första januari 2020.

Icke-statliga organisationer som arbetar med flyktingar och migranter i landet kommer även behöva registrera sig hos Ministeriet för medborgarskydd inom tio dagar, sa den grekiska regeringen under gårdagen. Den grekiska tidningen Ekathimerini rapporterar att de annars riskerar att portas från landet.