Radar · Migration

Tonen hårdnar ytterligare mot flyktingar i Turkiet

Turkiets president Erdogan.

Europeiska ledare oroar sig allt mer för att EU:s migrationsöverenskommelse med Turkiet från 2016 ska falla. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer nästa månad besöka Turkiet för att försäkra sig om att Erdogan inte ska göra allvar av hoten om att ”öppna dörrarna” för de 3,7 miljoner flyktingar som finns i landet.

Bakgrunden är såväl hårdare tag mot flyktingar i Turkiet som den upptrappade konflikten i Syrien. Sedan i somras har Turkiet deporterat allt fler syrier, samtidigt som man inledde en offensiv i nordöstra Syrien som lett till att ännu fler människor tvingats fly. När nu syriska och ryska styrkor även försöker återerövra staden Idlib har ännu fler människor drivits på flykt.

Överenskommelsen med Turkiet har kritiserats hårt. Människorättsorganisationer menar att de grekiska öarna har blivit som fängelser för flyktingar och att EU genom avtalet bryter mot både sina egna och internationella principer om mänskliga rättigheter. Avtalet är det mest kända bland flera avtal som EU ingått med tredje länder för att flytta gränsen söderut och på så vis förhindra att flyktingar når EU för att söka skydd, något som alla människor enligt FN:s flyktingkonvention har rätt till.

Det var först tidningen Sueddeutsche Zeitung som rapporterade om Merkels kommande besök i Turkiet. En talesperson för regeringen avböjde att bekräfta besöket under torsdagen och sa att det ska offentliggöras först nästa vecka.

Merkel och Erdogan möttes tidigare i december i London för att diskutera situationen i Syrien. Då närvarade även Frankrikes president Macron och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, rapporterar Ekathimenrini.

Våld ledet till fler flyktingar

I utbyte mot stora summor har Turkiet stoppat flödet av migranter och flyktingar till EU. Få europeiska ledare vill se en upprepning av 2015, när över en miljon människor kom till unionen. Men samtidigt fortsätter kriget både i Syrien och på andra platser – behovet av skydd är knappast mindre nu. Däremot har opinionen svängt och många länder har glidit högerut på den politiska skalan. 

Efter att Syrien och Ryssland inlett en operation för att ta tillbaka Idlib har antalet flyktingar som anländer till Turkiet återigen stigit. Enligt den turkiska presidenten är över 80 000 människor till på väg från Idlib, där tre miljoner civila uppskattas leva, till Turkiet.

– Om våldet mot människor i Idlib fortsätter kommer siffrorna stiga ännu mer. I så fall kommer inte Turkiet bära migrantbördan själva, sa Erdogan i söndags, enligt Ekathimerini.