Radar · Migration

Sju flyktingar döda efter skeppsbrott i turkisk sjö

De sju dödsoffren kom från Pakistan, Bangladesh och Afghanistan. Sjön Van ligger i östra Turkiet och ligger nära den iranska gränsen som många flyr via. 64 personer överlevde olyckan, rapporterar BBC.

Människor fortsätter fly och antalet har återigen ökat på grund av oroligheterna i nordöstra Syrien och i Idlibprovinsen. Olyckan i sjön Van inträffade natten till onsdag utanför Adilcevaz i Bitlis, i sjöns norra delar. Fem kroppar hittades i vattnet och två personer till dog efter att ha kommit till sjukhus.

Turkiets säkerhetstjänst har påträffat 441 532 odokumenterade flyktingar på sitt territorium i år. Det innebär personer som antingen uppehållit sig en längre period i landet utan att anmäla sig som flyktingar alternativt personer som nyligen anlänt.

President Erdogan har under de senaste halvåret hotat med att ”öppna dörren” till EU och låta de 3,7 miljoner flyktingarna korsa havet eller landgränsen till EU. Han menar att pengarna som EU gett till Turkiet för att ta hand om flyktingarna inte räcker och att Turkiet inte längre kan stå ensamma med vad som benämns som ”bördan av migranter”.