Energi · Mat med Jenny

Nyårsmeny med återvunnet och närodlat

Genom att använda rester från julbordet blir nyårsmenyn både billig och klimatsmart.

En klassiker efter julhelgen är att man inte vill tänka på julmat på ett bra tag. Risken är stor att resterna åker i soporna. Men varför inte rädda dina överblivna potatisar, grönkålen, brysselkålen och rödlöken och laga en nyårsmeny av det som inte kom till användning?

Mat med Jenny har lagat en trerättersmeny på julmatrester och det mesta är också inhemskt odlat. Det är säsong för rotfrukter, kål och äpplen. I frysen är det alltid säsong: En grön ärtsoppa, Crème Ninon, blir förrätten.

Kanske finns det färs kvar från julbordets gottbullar? Färsbiffar med grönkål och en mustig rotfruktsgratäng utgör varmrätten. Komplettera med en grönsallad med öländska vita bönor och kidneybönor. Brysselkålen ska givetvis också få en plats.

Och till efterrätt serveras en helt vanlig äppelpaj. Recepten är anpassade för cirka 4 personer.

Crème Ninon

3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
olja
400 g fina, frysta ärtor
en nypa socker
0,7 l grönsaksbuljong
2 dl havregrädde
salt och svartpeppar
ev tryffelolja
2 dl mousserande torrt vin

Hacka och fräs lök och vitlök mjukt i olja. Tillsätt ärtorna och låt tina på medelhög värme. Strö över lite socker. Häll i buljong och låt koka upp och låt sjuda i 5-6minuter.

Mixa soppan med en stavmixer. Salta och peppra. Rör ner grädden. Servera och ringla över lite tryffelolja om så önskas. Avsluta med att försiktigt hälla i vinet och få en härligt, bubblig effekt.

Crème Ninon är en soppa med mixade gröna ärtor och med en bubblig yta av mousserande vin, med eller utan alkohol
Crème Ninon är en soppa med mixade gröna ärtor och med en bubblig yta av mousserande vin, med eller utan alkohol. Foto: Jenny Luks

Grönkålsbiffar

en rejäl näve grönkål
olja
salt
1 stor rödlök
500 g formbar sojafärs (fryst färs måste tinas!)
umamibuljongtärning
2 msk kantarellfond
salt och peppar

Riv bort grönkålsbladen från stjälkarna. Hacka dem i mindre bitar. Fräs dem lätt krispig i olja och en nypa salt. Tillsätt finhackad rödlök och låt den svettas. Låt svalna.

Krama ihop färsen med smulad buljongtärning, fond, salt och peppar. Rör ner grönkål och lök. Forma till pannbiffar och stek i medelhög värme tills båda sidor är gyllenbruna.

Svamp- och rotfruktsgratäng

1 rödlök
6-7 potatisar
4 morötter
1 palsternacka
olja
4-5 dl vegansk havregrädde
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk torkad timjan
salt och peppar

Svamptopping:
500 g champinjoner
1 gul lök
olja
1 msk vetemjöl
2 dl havregrädde
salt och peppar

Skala och skär alla grönsaker i tunna skivor. En matberedare kan vara smidig. Fräs löken i olja i en stor kastrull och tillsätt rotsaker, grädde, buljongtärning, timjan, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Det får gärna vara lite tuggmotstånd kvar. Häll blandningen i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter i 225°C.

Hacka svampen och finhacka löken. Fräs svampen i torr panna tills dess vätska kokat bort. Tillsätt lök och fräs i olja. Ta pannan från plattan och strö över mjölet. Rör runt ordentligt. Rör ner grädden och låt koka in. Salta och peppra.
Ta ut gratängen och bred på svamptäcket. Fortsätt grädda i ytterligare 10 minuter.

Självklart går det bra att koka sin egen veganska vaniljsås, men det finns också färdig i butik
Självklart går det bra att koka sin egen veganska vaniljsås, men det finns också färdig i butik. Foto: Jenny Luks

Äppelpaj med vaniljsås

Smuldeg:
200 g margarin
4 msk socker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Fyllning:
5-6 syrliga äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel

vaniljsås

Smält margarinet i en liten kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn. Låt svalna.

Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Skiva äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i en ugnsfast form och strö över socker och kanel.

Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen tills smuldegen fått färg och fyllningen mjuknat, i cirka 15-20 minuter i 225°C. Låt svalna en aning och servera med vaniljsås.