Radar · Nyheter

Kvarts miljon på flykt i Idlib

Människor flyr Idlib på julafton.

Sedan USA drog tillbaka sina styrkor i Syrien för att låta Turkiet upprätta en säkerhetszon på gränsen mellan länderna har krigsbrott och övergrepp i området börjat att rapporteras igen. Nu ökar också antalet flyktingar.

De nya maktförhållandena har gjort det möjligt för de statliga styrkorna, stödda av Ryssland, att flytta fram sina styrkor. I Idlib-provinsen i nordöstra Syrien är nu 230 000 människor på flykt efter en militär offensiv från president Bashar al-Assads och ryska styrkor.

De syriska rebellerna har tappat alltmer mark i området i en offensiv som gör att al-Assad kommit närmare att kontrollera hela landet än på åtta år. Problemet för flyktingarna är att Turkiet har stängt gränsen norrut samtidigt som försöken att stoppa den syriska regimens framfart från andra länder har klingat av. Stora mängder människor sover under bar himmel eller i kraftigt överbefolkade tillfälliga läger.

Sedan offensiven i Iblib inleddes i våras har mer än 5200 civila dödats, av dem 264 barn. Villkoren för dem som är på flykt är redan allvarliga och förväntas bli ännu värre när allt fler människor tvingas på flykt. Vart tionde barn som kommer till olika välgörenhetsorganisationer är akut undernärt. Maten har blivit så dyr att mödrar får se sina barn svälta ihjäl för att de inte har råd med mat.

Situationen blir allvarligare i och med de storpolitiska låsningar som har gjort att Ryssland och Kina motsatt sig en resolution i FN:s säkerhetsråd som skulle säkerställa att humanitär hjälp skulle nå flyktingarna i ytterligare ett år.