Intro

Fred och frid!

Trött på julmat? Det går snabbt. I kylen står osorterade rester som inte lockar till en omgång till. Syres Jenny Luks kommer till vår räddning med en trerätters nyårsmiddag på julmatsrester. Grönsaker på längden och tvären utlovas med äppelpaj till efterrätt.

Jag funderar över om USA ska bryta sin marsch mot höger. Det är många saker som ska spela vänstern i händerna, men det är fullt möjligt att landet får en president som är radikalare än våra sossar. Bernie Sanders är en ovanlig kandidat också för Demokraterna och nu kanske det är hans tur?

Skogsbränder som följer på klimatkrisen drabbar inte bara människor. I Australien beräknas 8000 koalor ha dödats i bränder den senaste tiden. Andra djur blir också lidande när människans oförmåga att hålla sig på sin kant blir akut.

Antivaxxare och klimatdiktatur. Det är ett par av de ord som letade sig in på årets nyordslista. Lite gulligare är aspludd, det snöliknande fluff som svävar omkring under några dagar varje år.

Världen rullar på också när de röda dagarna samlar sig i vår kalender. En kvarts miljon människor är på flykt i Idlib-regionen i Syrien. Bilder från flykten visar människor som sitter i långa karavaner på överfulla vägar till och med på julafton. Oavsett religiös tillhörighet borde alla kunna samlas kring det fredsbudskap som många kopplar till julen. Budskapet om frid.

Syre återkommer på måndag med fler nyheter och bilder från en verklighet som inte alltid skildras någon annanstans. Vi önskar alla läsare fred och frid tills dess.