Radar · Nyheter

Experten: ”Kvinnors oro måste tas på allvar”

Kriminologen Nina Rung säger att kunskapen om varningssignalerna mot mäns yttersta våld mot kvinnor varierar inom polisen.

En man har begärts häktad för mord på en kvinna i Kungsbacka. Samtidigt pågår en utredning om tjänstefel mot flera poliser som haft kontakt med kvinnan efter att hon larmat när mannen hotat henne.

Kriminologen Nina Rung anser att de framkomna uppgifterna väcker frågetecken kring polisens agerande.

– Det är oerhört allvarligt att man eventuellt hade kunnat förhindra detta, säger hon.

Kvinnan larmade polis som besökte henne under kvällen efter att hon fått motta hot, oklart i vilken form. Mannen hade enligt polisen en relation till kvinnan och han ska även ha hotat med att ta sitt eget liv.

– Forskning visar att det är starka varningssignaler som föregår mord, samtidigt som de i många fall inte gör det. Många killar och män använder sig av den typen av hot för att kvinnor ska bete sig som de önskar, men det krävs ofta ganska mycket att en kvinna larmar polis för rädsla för sitt eget liv, säger Nina Rung.

Hörde av sig självmant

Efter att ha hört kvinnan berätta om hoten valde poliserna som besökte henne att inte upprätta en anmälan.

Vid midnatt hörde mannen självmant av sig till polisen och sade att han hade dödat henne. Han anhölls misstänkt för mord och begärdes häktad vid Varbergs tingsrätt på fredagen. Polisen har även inlett en förundersökning om tjänstefel.

Enligt Nina Rung, som har jobbat inom polisen med att utreda grovt våld i nära relationer, varierar kunskapen om ämnet.

Initialt verkar det som att polisen har gjort ett bra arbete när de har åkt ut till kvinnan. Sedan är min oro att det brister i kunskap om varningssignalerna.

– Möjligen hade en bättre bedömning gjort att hon flyttats från sin bostad i det akuta läget, antingen till ett skyddat boende eller till någon till sin närhet. Jag hoppas att poliserna gjorde en rimlig bedömning, säger hon.

22 kvinnor ifjol

– Vi måste ta kvinnors oro och liv på allvar och göra allt för att säkerställa skydd. Förra året dödades 22 kvinnor av sin tidigare eller nuvarande partner. Så kan det inte se ut, säger Nina Rung.

Både offret och den misstänkte mannen är i 50-årsåldern.