Radar · Nyheter

Polisens morgonräder lämnar flyktingar hemlösa i Aten

Protester från flyktingar och migranter i Aten har förekommit många gånger de senaste åren.

Stadsdelen Exarcheia i Greklands huvudstad Aten har länge varit en fristad för aktivister, flyktingar och studenter. Nu vill den nya grekiska regeringen, med premiärministern Kyriakos Mitsotakis i spetsen, rensa upp i området, rapporterar The Guardian.

Omkring 100 flyktingar och migranter har gripits under polisräder som ägt rum i gryningen de senaste dagarna. Den här typen av boenden kallas för ”squats” och är självorganiserande. Byggnaden de ligger är ofta övergiven och ockuperad, något som skett i samförstånd med områdets anarkister sedan allt fler flyktingar anlände och blev fast i Grekland 2015. Flyktingar och migranter har under helgen uttryckt stor oro och stress på sociala medier, då hoten om vräkningar åter blivit verklighet. Tidigt på måndagsmorgonen vräktes ännu en squat:

”Den fascistiska staten kastade ut oss idag klockan 06:00 och de tar oss till Petrou Rali polisstation. De flyttar oss från vårt hus. De tar våra saker ur byggnaden och stänger dörren och blockerar ingången och fönstren”, skriver squaten Spirou Trikoupi 17 på sin Facebook-sida.

För många är den här typen av självorganiserande boenden att föredra. Självbestämmandet och friheten är långt större än i de läger som regeringen och UNHCR driver, vilka också ofta är överfulla och arbetar långt över kapacitet. Saif, som egentligen heter någonting annat, berättar för The Guardian:

– Jag besökte lägren som volontär. Du är inte en flykting där, du känner att du sitter i fängelse – och de är fulla. Squaten är viktigt för mig eftersom jag känner mig mer som hemma, jag känner mig lite mer mänsklig. Vi har utrymme att sova, grannar och ett kvarter runt omkring oss, säger en 31-åring från Gaza, som har erkänd flyktingstatus.

Orolig fristad

Anarkister, aktivister och polis har drabbat samman gång på gång i Exarcheia, där de flesta squatsen i Aten ligger. År 2008 mördades en tonåring av polis i stadsdelen och den har under flera års tid varit nästan helt obesökt av polisen. Mordet ledde till dagar av oroligheter och protester. Under Ny demokrati, partiet som vann över vänsterpartiet Syriza i valet i juni, har polisnärvaron ökat. Innan stod polisen dock alltid i utkanten av Exarcheia, något som antyder att området inte är vilket som helst.

Samtidigt som aktivister och polisen ofta drabbar samman här, och att de som ägnar sig åt droghandel har kunnat utnyttja Exarceias status som fristad, har flyktingar och migranter fått en någorlunda trupp plats här sedan den så kallade flyktingkrisen 2015. I Grekland förekommer annars ofta rapporter om polisvåld, skriver The Guardian. Exarcheia förknippas också med studentrörelser och intellektuell vänster, vilka ofta lever sida med sida med flyktingar och migranter som tagit sin tillflykt hit.

Frukost som motstånd

Tonen mot drogmissbrukare, flyktingar och andra utsatta individer har hårdnat under sommaren. Ny demokrati hotar med vräkningar och deportationer av ”olagliga” migranter och fredliga protester har ökat sedan i juni. Väggar täckta med grafitti ska också målas över och polisen har fått ökade befogenheter att göra ingripanden på universitet och lärosäten, något som länge varit förbjudet. Ny demokrati har även gjort det svårare att få AMKA-nummer, en slags personnummer, för flyktingar i Grekland. Utan ett sådant nummer är tillgång till hälso- och sjukvård mycket begränsat.

När en squat ska vräkas kommer polisen oftast i gryningen. Under sommaren har mest tomma hot förekommit, men i april var det över 300 personer som vräktes av beväpnad polis, rapporterar The Guardian. Därför anordnas frukostar i de tidiga morgontimmarna. På skyltar kan man läsa ”No Pasaran”, ”De ska inte passera”, som ett budskap till polisen som kommer för att vräka de boende. Motstånds-frukostarna har varit en daglig företeelse sedan i Juli, när Ny demokrati kom till makten.

På porten till vad som brukade vara en squat som hette Azadi, vars port varit beseglad sedan den vräktes i april, står det ”Exarcheia kommer vinna”. På väggen där texten står skriven syns även en muralmålning med anarkister som möter kravallpolis, rapporterar The Guardian.