Radar · Morgonkollen

Homofobiska ramsor stoppade fotbollsmatch i Brasilien

Domaren Anderson Daronco stoppade helgens ligamatch i den högsta brasilianska ligan i samband med att de homofobiska ramsorna från läktaren eskalerat.

I somras uppdaterade Internationella fotbollsförbundet, Fifa, sina disciplinära regler i förhoppning om att städa bland de rasistiska och kränkande kommentarer som flitigt förekommer på läktarplats.
Nu har två ligamatcher stoppats, senast i Brasilien.

Homofobi har länge plågat Brasiliansk fotboll.

När supportrar inte gillar någon i motståndarlaget ligger det nära till hands att de ropar ”viado”, bög, i nedsättande syfte. Som en konsekvens av Fifas hårdare regler avbröts söndagens match mellan Vasco da Gama och Sao Paulo i samband med att publiken började sjunga homofobiska ramsor. Vasco da gamas tränare Vanderlei Luxemburgo vädjade till publiken att sluta med trakasserierna. Domaren Anderson Daronco återupptog spelet och Vasco da gama vann med 2-0.

Klubben kan dock i efterhand bli fråntagen segern och bli av med sina poäng. Det avgörs av brasiliansk idrottsskiljedomstol, STJD.

Kommer bestraffningarna att leda till förändringar?

– Det är för tidigt att säga. Hur som helst är de nya reglerna med bred marginal det mest progressiva som Brasilien gjort för att kämpa mot homofobin på läktarna, skriver Euan Marshall i en kommentar i The Brazilian report.

"Inte ett laglöst land"

Tidigare under sommaren, i samband med att Fifa ville förbättra de mänskliga rättigheterna i fotbollsmiljön, sade Paulo Cesar, ordförande för STJD till Globoesporte:

– Låt oss inledningsvis spela en pedagogisk roll. Målet har aldrig varit och kommer aldrig att vara att bestraffa någon. Men fotbollsplanen är inte ett laglöst land. Tvärtom, det är en plats som måste vara lekfull – utan våld och diskriminerande och homofoba handlingar.

Under kvalet till VM 2018 blev det brasilianska herrlandslaget bötfällt fem gånger av Fifa på grund av publikens homofoba uppträdande. Samma sak hände i öppningsmatchen mot Bolivia i Copa America tidigare i år, men det passerade utan åtgärder, enligt The Brazilian report.

Tidigare i augusti stoppades även mötet mellan Nancy och Le Mans i den franska andraligan. Först efter att spelarna uppmanat publiken att upphöra med de homofobiska ramsorna återupptogs matchen.