Radar · Nyheter

Giraffer skjuts för att bli troféer – nu ska handeln regleras

En giraff i nationalparken Amboseli i Kenya.

När giraffen blev listad som sårbar för utrotning, kallades det för ett tyst utrotande. I dagarna har ett första beslut kommit som kan leda till ett bättre skydd för arten.

Just nu pågår den CITES konferens som förhandlar om handeln med hotade djur och växter. För första gången har giraffen upptagits på ländernas lista, även om beslutet inte innebär att handeln förbjuds – ska den nu övervakas.

Att antalet giraffer minskar blev känt för allmänheten 2016, då arten gick från livskraftig till sårbar för utrotning i internationella naturvårdsunionens rödlistning (IUCN).

Kraftig minskning

I en undersökning kunde forskare konstatera att arten gått från 157 000 individer 1985 till 97 000 individer 2015.

Enligt nyhetsportalen Mongabay som bevakar miljöfrågor världen över är orsakerna till minskningen att giraffernas habitat minskar, oroshärdar och illegal jakt – men också legal jakt, där kroppsdelar av girafferna säljs och skeppas världen över.

"Kan bidra till skydd"

Den handeln ska nu övervakas efter att Centralafrikanska republiken, Kenya, Niger, Mali och Senegal fört upp frågan på agendan.

– Även om den nya CITES listningen inte innebär ett förbud för handel av giraffdelar, kommer det för första gången bidra med tillvägagångssätt för att kunna följa handeln, vilket skulle kunna bidra med det underlag som behövs för att kunna skydda denna hotade art, säger Adam Peyman, från den internationella djurrättsorganisationen Humane Society International’s wildlife i ett uttalande som Mongabay citerar.