Radar · Nyheter

Bränderna i Amazonas: Ökande och mer intensiva

Antalet bränder har kraftigt ökat i Brasilien den senaste tiden.

Enligt data från Nasa är bränderna i Amazonasregionerna inte bara fler utan också mer intensiva. Skogsområden vid de riksvägar som skär genom regnskogen är särskilt drabbade.

Nasas satelliter mäter både antalet upptäckta ”hot spots”, vilka indikerar på bränder, och deras ”fire radiative power”, ett sätt att mäta brändernas styrka.

Enligt rymdmyndighetens grafer pekar 2019 mot att bli ett rekordår i Amazonas sedan 2012. Undersökningen mäter mellan maj då torrsäsongen började och den 24 augusti och gäller regionen Amazonas i Brasilien.

Fler och mer intensiva

Antalet bränder varierar från månad till månad och över åren. Men perioden sticker ut som den med flest och mest intensiva bränder sedan 2012. Många av bränderna återfinns längs med de riksvägar som skär genom Amazonas och kan på så sätt sättas i samband med mänsklig aktivitet.

Som Syre rapporterat om tidigare anordnade markägare den 10 och 11 augusti ”dagen för bränder” i staden Novo Progresso i delstaten Pará, för att på så sätt visa presidenten att ”de vill arbeta”.

Staden ligger längs riksväg BR-163 som är en av de vägar som skär genom regnskogen och där Nasa upptäckt ovanligt många bränder.

Myndigheterna agerade inte

Den brasilianska nyhetsportalen Revista Globo Rural har tagit del av dokument som visar på att Brasilianska myndigheter känt till vad som var på väg att ske. Men att de inte agerat.

En varning ska ha skickats från det federala styret i Pará till miljömyndigheten Ibam den sjunde augusti. I ett svar daterat den 12 augusti skriver myndigheten att de inte agerat på varningen, bland annat på grund av att de inte ansåg sig ha stöd från militärpolisen i delstaten, vilket skulle ha ”riskerat deras medarbetares säkerhet”.

Torrsäsongen påbörjades i juni och fortsätter ända till November, med en peak i september längs med Amazonas östra och södra gräns.