Radar · Politik

Vitmakt-propaganda delades av SD-politiker – tvingas avgå

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Jenny Laszlo sitter i utbildningsnämnden för SD i Vallentuna. I ett inlägg på Facebook hävdar hon att den svenska skolans bild av vad som hände under andra världskriget är skev, rapporterar Expo som granskat Laszlos uttalanden och källor. Nu tvingas hon avgå, uppger DN.

Materialet som SD-politikern Jenny Laszlo refererar till i inlägget leder till den enligt Expo förintelseförnekande aktören Historical Revisionism. Laszlo sitter som ledamot i kommunfullmäktige i Vallentuna och har flera olika uppdrag, bland annat i utbildningsförvaltningen.

– Jag har lite svårt att se att det skulle finnas någonting att diskutera. Jag har bara lagt ut fakta som redan existerar överallt, säger Jenny Laszlo till Expo över telefon.

I inlägget har Jenny Laszlo lagt till en bild på två människoskelett och texten ”Hur cirka 500 000 tyskar ’demokratiskt’ utrotades under en natt”. Den 13 februari, då inlägget publicerades, markerar årsdagen av bombningarna som de allierade utförde mot den tyska staden Dresden.  Beroende på källa omkom omkring 25 000 människor den natten. Jenny Laszlo har också refererat till en ”dokumentär” med namnet Hellstorm, som påstår sig skildra övergrepp av de allierade mot tyskarna under andra världskriget.

”Svartvita” skolböcker?

I diskussionen under inlägget har Jenny Laszlo  kommenterat att ”Våra historieböcker är extremt svartvita. Vi anses för dumma för att klara av sanningar”, skriver Expo. En person som har kommenterat inlägget anklagar Jenny Laszlo för att försköna rollen som nazisterna spelade under världskriget, så som den beskrivs i bland annat de svenska skolböckerna. Själv hävdar hon att hennes resonemang nyanserar bilden.

Expos reporter påpekar under samtalet att uttalandena är intressante i och med Jenny Laszlos politiska uppdrag:

”Du sitter i utbildningsnämnden vilket gör dina uttalanden intressanta då du ifrågasätter den bild som skolan ger över vad som hände under andra världskriget,” sade Expos när han ringde upp Laszlo. Hon svarade innan samtalet avbryts att:

– Jag har inte påstått någonting om vad skolan inte säger. Det är ingen som har ljugit. Det har jag aldrig påstått.

Tvingas avgå

Enligt uppgifter från Dagens Nyheter tvingas nu Jenny Laszlo att lämna partiet. Ylva Mozis från Liberalerna är ordförande i Vallentunas utbildningsförvaltning och säger till DN att Jenny Laszlos uttalanden stämmer mycket illa överens med hennes uppdrag i utbildningsförvaltningen. 

– Det är bedrövligt. Sen är man ju inte förvånad. Det är ett parti där det verkar finnas oändligt med stolpskott som företrädare, säger Ylva Mozis om Jenny Laszlo och Sverigedemokraterna till DN.

Enligt Ylva Mozis har inte Jenny Laszlo varit särskilt aktiv. De är inte heller beroende av hennes röst i beslutsfattande sammanhang, berättar Ylva Mozis. Ännu har inte Jenny Laszlo avsagt sig sina politiska uppdrag officiellt, men enligt Fredrik Lindahl som är SD:s ordförande i Vallentuna kommer hon uteslutas ur partiet.

”Den här typen av åsikter går helt emot det partiet står för, och är något vi tar på stort allvar. Med anledning av de uppgifter som kommit oss tillkänna har vi pratat med personen ifråga, och tillsammans kommit överens om att det bästa vore att hon avsäger sig samtliga politiska uppdrag och inte längre företräder Sverigedemokraterna”, skriver Lindahl i ett mejl till DN.

Laszlo hävdar när DN pratar med henne att Expos artikel och hennes citat är tagna ur sitt sammanhang och att uppgifterna inte stämmer, även om hon bekräftar att det är hon som skrivit inläggen som citeras av Expo.