Zoom

Ur Gretas skugga: De leder tidernas största klimatstrejk

En viktig global klimatrörelse som drivs framåt av tonårstjejer. Så kan den fortsatt växande Fridays for Future-rörelsen beskrivas. För blott ett år sedan startade allt i Stockholm och inför morgondagens globala jättestrejk har Syre träffat några av nyckelpersonerna.

I morgon, fredag, är det dags igen – och återigen väntas miljoner människor över hela världen sluta upp, denna gång i den största globala demonstrationen någonsin. På många plan har världen de senaste åren kunnat uppfattas som en plats i en kaotisk krissituation, men kanske är det vi har sett få luft under vingarna under 2019 starten på något annat, något ljusare. Den unga generation som leder Fridays for Future-rörelsen håller på att bygga en enorm plattform.

– Nu vänder det på många håll och allt dras till sin spets. Det finns många populistiska och nationalistiska krafter i världen, och så har vi det stora klimathotet, som berör unga nästan mest. Vi har även en digital spridning av information som man inte har haft tidigare. Unga har kanske inte en egen plattform, men ett sätt att kommunicera som gör att vi kan få till så stora manifestationer tillsammans, säger Eira Fröhling, 19 år, som hoppade på skolstrejken kort efter starten.

Från ensam skolstrejkare till ansiktet utåt för en rörelse med flera miljoner människor
Från ensam skolstrejkare till ansiktet utåt för en rörelse med flera miljoner människor. Greta Thunbergs resa har rönt stor uppmärksamhet i hela världen. Foto: Jessica Gow/TT och Mary Altaffer/AP

Det som började med en ensam tonårstjej utanför det svenska riksdagshuset är i dag en miljonrörelse. Ja, vid det här laget kan ni historien om hur Greta Thunberg med segelbåt tog sig från Mynttorget i Stockholm till FN-skrapan i New York och fick med sig en hel värld av ungdomar i den största globala strejken någonsin. Hon har gått från anonym tonåring till ansiktet utåt för hela klimatrörelsen. Hon har nominerats till Nobels fredspris, träffat påven och läxat upp världens ledare.

– Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom, med era tomma ord, sa Greta Thunberg i ett uppmärksammat tal i måndags vid FN:s klimattoppmöte i New York.

Hon har talat inför tusen och åter tusen människor i London och Berlin, i EU och FN. Det är en berättelse som kommer att gå i arv i generationer framåt, under förutsättning att vi lyckas rädda oss själva ur klimatkrisen.

Fridays for Future-rörelsen är i dag en viktig röst i klimatdebatten. Mycket fokus ligger på Greta Thunberg, men minst lika viktiga är personerna bakom henne. På tusentals platser runtom i världen finns engagerade ungdomar, i synnerhet unga tjejer, som för Fridays for Future-rörelsen framåt. Så också i Stockholm.

Från vänster: Klimataktivisterna och skolstrejkarna Tindra Jällhage, 14 år, Edit Liedberg , 17 år,  Eira Fröhling, 19 år och Mina Pohankova, 15 år
Från vänster: Klimataktivisterna och skolstrejkarna Tindra Jällhage, 14 år, Edit Liedberg , 17 år,  Eira Fröhling, 19 år och Mina Pohankova, 15 år. Foto: Kim Richter

De må ha stått i Gretas skugga, men tonåringarna Edit, Eira, Isabelle, Mina, Morrigan och Tindra har alla varit med på mer eller mindre hela resan och i morgon leder de vad som tros bli den största klimatstrejken i Sverige någonsin, då även vuxna uppmanats att haka på.

– Just nu jobbar jag i princip heltid med detta ideellt, det blir många timmar varje dag och vi har flera möten i veckan, säger Eira Fröhling.

I Berlin, där ungefär 270 000 människor demonstrerade förra fredagen, och övriga delar av Tyskland låter många företag sina anställda delta i strejken på betald arbetstid. Några sådana tendenser har vi inte sett i Sverige ännu, men det finns ändå förhoppningar.

– I Sverige har vi uppmanat fackförbunden att manifestera med oss, men även företag och alla andra som kan. Det har även gjorts globalt och vi vet att flera företag och fackförbund runt om i världen kommer att vara med, säger Eira.

Morgondagens storstrejk äger rum bara en vecka efter den enorma globala skolstrejken förra veckan, med 3 300 demonstrationer i 120 länder, varav 109 av demonstrationerna ägde rum på olika platser i Sverige, och där den allra största i landet gick av stapeln i Stockholm, där tusentals och åter tusentals unga kom med ett tydligt budskap till politikerna: Agera!

Under det gångna året har det varit mer än tydligt att många i den generation som nu är tonåringar inte drar sig för att kliva ut på gatorna och höja sina röster.

– Jag tror vår generation lever ganska mycket i någon form av vilsenhet. Vi har växt upp med väldigt starka kommersiella krafter, utan någon egentlig värdegrund som genomsyrar samhället. Jag tror att många är väldigt trötta på att leva i ett sånt samhälle och jag tror att klimatkrisen är en kamp som kan ena folk eftersom den handlar om alla. Just de komponenterna gör att det är här och nu som det händer, säger Edit Liedberg,17 år.

Men det handlar inte bara om unga, under det år Fridays for Future varit aktiva har det också blivit tydligt att det framförallt är tjejer eller unga kvinnor som är drivande i frågan.

Isabelle Axelsson ,18 år, skanderar i megafonen under förra veckans klimatdemonstration i Stockholm
Isabelle Axelsson ,18 år, skanderar i megafonen under förra veckans klimatdemonstration i Stockholm.  Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Jag tänker att det är enklare för personer som redan känner sig lite förtryckta, lite obekväma eller utanför normen att ta sig ut och sticka ut så mycket som vi gör. Jag tror att många som känner sig bekväma och passar in inte vill utsätta sig för det hatet som tillkommer när man är klimataktivist och skolstrejkar. Men man kan aldrig veta varför det är så här egentligen tror jag, säger Isabelle Axelsson, 18 år, och en av talarna vid förra veckans demonstration på Medborgarplatsen.

Eira Fröhling säger att det för henne var förvånade att det var så många fler unga kvinnor än män som engagerade sig.

– Jag trodde inte att klimatet var en ”tjejgrej” men det kanske beror på att det ligger i normen för killars beteende att inte finna frågan viktig. Det börjar komma fler killar nu men i början gick det förbi gäng av killar som ställde kritiska frågor eller drev med hela grejen, säger hon.

Bara timmar före förra fredagens demonstration träffar Syre några av de ledande demonstranterna på Mynttorget, platsen där Fridays for Future-rörelsen föddes för ungefär ett år sen. Mina Pohankova, 15 år, Tindra Jällhage, 14 år, och tidigare nämnda Edit Liedberg och Eira Fröhling, har alla lärt känna varandra under skolstrejken och varit med sedan de tre första veckorna. På vägen har de blivit några av rörelsens nyckelfigurer i Stockholm.

– Jag hade försökt engagera mig lite innan jag kom hit, jag var bland annat med i Naturskyddsföreningen, men jag kände att det inte var tillräckligt. När jag fick veta att någon satt sig utanför riksdagen för att strejka så kände jag att det här kanske är något för mig, det här kan funka, säger Eira.

– Från början ansågs det lite konstigt att vara med i skolstrejken och då var det nog många som inte vågade komma, säger Tindra.

Mina Pohankova har sett hur folks inställning till klimatrörelsen har förändrats i en positiv riktning
Mina Pohankova har sett hur folks inställning till klimatrörelsen har förändrats i en positiv riktning. Foto: Andreas Bjunér

– Det var samma på min skola, men i dag är det många som då tyckte så, som själva kommer när vi strejkar. Med tiden lär man sig mer och nu börjar det komma fler killar och fler som engagerar sig i stort, som kanske från början inte riktigt förstod vad strejken innebar, säger Mina.

På Mynttorget är det ännu lugnet före stormen, men det dröjer inte länge innan den första skolklassen anländer och snart kommer en till och en till. Ett par timmar efter vår intervju är tusentals barn och tonåringar på plats. Strax efter klockan 13 lämnar skolstrejkarna torget.

13-åriga Kulturama-eleverna Pixie Janson, Selma Centerwall och Hilda Hagberg-Kuylenstierna var bland de första på plats inför skolstrejken förra fredagen
13-åriga Kulturama-eleverna Pixie Janson, Selma Centerwall och Hilda Hagberg-Kuylenstierna var bland de första på plats inför skolstrejken förra fredagen. Foto: Kim Richter

I samlad trupp tågar de mot Medborgplatsen där strejken ska avslutas med tal och musik. Ett långt tåg av människor, till synes utan ände, rundar via Munkbroleden Gamla Stan, men slagorden ekar ända in bland gränderna och nyfikna turister stannar upp och vänder sina kameror mot demonstranterna.

Mina leder, med hjälp av en megafon, det främre ledet av tåget: ”Vi har bara en planet, internationell solidaritet.”

"Vad vill vi ha? Klimaträttvisa!"
"Vad vill vi ha? Klimaträttvisa!".  Mina Pohankova leder tåget genom Slussen. Foto: Andreas Bjunér

Men en snabbväxande rörelse byggd av unga kvinnor som kräver omedelbar förändring står givetvis inte utan motstånd. Det finns starka krafter som protesterar mot vad de kallar ”klimatrörelsens alarmism”, och enligt tjejerna som Syre pratar med kommer den inte sällan förpackad i hat.

– När vi var här i början så hade Greta lagt fram flygblad i A4, som handlade om klimatet och varför vi strejkade, och vi hade lagt en sten så att de inte skulle blåsa iväg och då kom det en snubbe och sparkade bort stenen, säger Edit.

– Det kommer fram många som är skeptiska och vill jävlas och bråka. Bland annat kom det en konkurrerande strejk, ”Skolstrejk för kärnkraft”, fortsätter Eira.

Men trots att de har mött en hel del hat, både på gatorna och i sociala medier, är det det positiva gensvaret över tid och hur rörelsen har vuxit lavinartat som de helst pratar om.

– Hela grejen är att vi vill visa hur många vi är som vill göra något åt det (klimatet, reds anm). Vi lever i en demokrati och eftersom det är så många som vill ha till en förändring så borde makthavarna agera på det, säger Eira.

Nyligen tilldelades hela Fridays for Future-rörelsen dessutom Amnestys pris Ambassador of Conscience, vilket är Amnesty Internationals högsta utmärkelse.

– Vi har verkligen varit med och förändrat, men vår rörelse har egentligen inte lyckats med någonting förrän utsläppskurvan går ner, säger Mina.

Syre: Hur länge orkar ni fortsätta?

– Tills vi inte behövs mer. Vi kommer fortsätta att sätta press på politikerna tills dess att de gör någonting och visar att de kommer följa Parisavtalet, säger Tindra.

LÄS OCKSÅ:
Ny klimatrapport ger allvarligare bild av läget
FN:s klimatrapport i fyra punkter
VIDEO: Vicedokumentären: Make the world Greta again

Fakta: Fridays for Future-rörelsens tre krav på politikerna

– Håll den globala temperaturökningen under 1,5 ° C jämfört med förindustriella nivåer.
– Följ Parisavtalet och säkerställ klimaträttvisa.
– Lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV