Radar · Morgonkollen

Tropiska fiskar på väg mot Europa

Foto: Wally Santana/AP/TTTvå sjöhästar som trivs i lagom varmt vatten.

Typiska fiskarter för sydeuropeiska vatten blir vanligare i norra Europa i takt med att vattnet blir varmare. I stället kommer fler tropiska fiskar till Spaniens och Frankrikes kuster.

Blåfenad tonfisk, sjöhäst och tryckarfiskar blir vanligare i södra Europas allt varmare vatten. Däremot trivs torsk, sjötunga och rödspätta inte särskilt bra i de nya temperaturerna, utan blir i stället mer vanligt förekommande längre norrut.

Utvecklingen väntas ge konsekvenser för fiskebeståndet.
– Vi kommer att se mindre av fisk vi känner till och vi kommer att se tropiska fiskar komma som vi inte har sett här förrän nu, säger Clara Ulrich vid det franska havsforskningsinstitutet Ifremer.

Försvinner inte

Arter som torsk kommer inte att försvinna från europeiska vatten, men det kommer att finnas betydligt färre längs Frankrikes och Spaniens kuster och lite mer i kallare klimat som i Norge och Skottland, säger hon.
– Det är inte så att fiskar flyttar norrut så mycket som att fiskbeståndet i söder blir mindre och mindre produktivt och därmed minskar tätheten, säger hon.

Fiskresurserna är väldigt dynamiska, poängterar Manuel Barange vid FN:s livsmedelsorganisation FAO.
– Det kommer att finnas förändringar från år till år, men vi väntar oss att det blir en förskjutning av arter från varmare vatten och norrut, säger han.

Utmaning 

Barange poängterar att vissa länder kommer att behöva lära sig att samarbeta med sina grannländer.
– Fisken ser inga gränser och har inga pass, så vi måste ha institutioner som kan hantera saker som rör sig från en punkt till en annan, säger han.

När han besökte Sverige nyligen tryckte han på att fisket måste bli mer hållbart och hade ett budskap till konsumenter i västvärlden.
– Vi måste se till att vi äter vad som finns i havet, inte det som vi önskar skulle finnas där, sade han då till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV