Radar · Miljö

Nytt för människan att leva med höga halter koldioxid

Forskare I arbete vid Loess platån i China.

De senaste 60 åren har varit unika i människans historia. Aldrig förr har arten andats luft med så hög koldioxidhalt, enligt en ny studie – rapporterar phys.org.

Hög koldioxidhalt i atmosfären har blivit det nya normala. En ny studie som publicerats i Nature Communications, visar att under de 2,5 miljoner år som Pleistocen varade, låg koldioxidnivåerna i atmosfären på 250 ppm. Dagens nivåer ligger på runt 410 ppm.

1965 markerar en vändpunkt. Då översteg koldioxidhalten 320 ppm, vilket den inte gjort under någon period under de 2,5 miljoner år som forskarna tittat på.

– Den här miljön vi lever i nu med höga halter koldioxid är inte bara ett experiment för klimatet och miljön, det är också ett experiment för oss själva, säger Yige Zhang, medförfattare till forskningen till phys.org.

– Vi utvecklades i en miljö med låg koldioxid, hur vi kommer att påverkas och utvecklas med dagens nivåer, återstår att se.

Forskningen har genomförts genom att ta prover från urgammal jord från Loess platån i China, vilket kunnat ge mycket längre tillbakablick än de prover som tidigare tagit från Antarktis is.