Radar · Miljö

Mer än två miljoner djur brann upp i Bolivia

Över två miljoner djur misstänks ha dött i de bränder som fortfarande härjar i Chiquitaniaregionen i sydöstra Bolivia.

Pumor, jaguarer, ormar, tapirer och lamadjur. Över två miljoner djur har dött i samband med de skogsbränder som ännu rasar i Bolivia, enligt miljöexperter AFP pratat med. Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är på plats.

De bränderna som rasar i den tropiska savannen Chiquitania i de östra delarna av Bolivia innebär ett hårt slag mot djurlivet i regionen.

– Vi har konsulterat biologer i Chiquitania och uppskattar att mer än 2,3 miljoner djur saknas i de skyddade områdena, säger Sandra Quiroga vid Santa Cruz University till AFP.

Stora resurser har satts in mot bränderna – men än är de inte släckta. Svenska Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) är just nu på plats och bistår den bolivianska räddningstjänsten. Det genom att skapa ett basläger för 200 personer nära bränderna.

− Det saknades boende för många av de som bekämpar bränderna då eldhärdarna många gånger ligger långt från samhällen. Stora resurser och mycket tid fick läggas på att transportera brandsläckningspersonal fram och tillbaka till brandområdet. Nu kan de istället koncentrera sig på själva brandbekämpningen, säger Sofia Westberg, projektledare i fält för MSB:s insatsteam i Bolivia i ett pressmeddelande.

− Anledningen till att detta område är av särskilt intresse är att bara några kilometer bort ligger nationalparken Noel Kempff Mercado, ett 1 500 000 hektar stort område med helt orörd regnskog. Om elden sprider sig dit skulle det innebära en stor katastrof och det skulle dessutom vara mycket svårt att släcka på grund av att det är så otillgängligt, säger Sofia Westberg.

Precis som i grannlandet Brasilien har skulden till bränderna lagts på den politiska ledningen. Trots en helt annan politisk inriktning än Brasiliens Jair Bolsonaro anklagas Bolivias president Evo Morales för att ha bidragit till bränderna genom sin politik som uppmuntrat jordbrukssektorn att bränna regnskog för att utöka sina arealer.

Anklagelser som tillbakavisats av Evo Morales, som härleder bränderna till torrt väder och starka vindar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV