Intro

Hej och välkomna till dagens Syre!

Imorgon, fredag den 27 september, väntas den sannolikt hittills största klimatstrejk vi någonsin haft i Sverige. Det är dags för den av Fridays for futures utlysta generalstrejken för klimatet.

Runt om i landet kommer människor, unga som äldre, strejka. I dagens Syre kan du ta reda på var i din närhet du hittar en demonstration att ansluta dig till, samt får ta del av en lärares kritik mot att elever inte tillåts delta utan tvingas att skolka – trots att frågan om klimatkrisen är en ödesfråga. Tyskland har flera arbetsgivare gått ut och sagt att deras anställda ska kunna delta i klimatdemonstrationen på betalt arbetstid – något som ännu inte hänt i samma utsträckning i Sverige, varken i arbetsliv eller skolor. Det hindrade dock inte de demonstranter som förra fredagen skolstrejkade mot klimatet, precis som de gjort i ett drygt år nu. Syre var på plats vid demonstrationen och pratade med flera av Fridays for futures mest aktiva deltagare i Stockholm:

– Jag tror vår generation lever ganska mycket i någon form av vilsenhet. Vi har växt upp med väldigt starka kommersiella krafter, utan någon egentlig värdegrund som genomsyrar samhället. Jag tror att många är väldigt trötta på att leva i ett sånt samhälle och jag tror att klimatkrisen är en kamp som kan ena folk eftersom den handlar om alla. Just de komponenterna gör att det är här och nu som det händer, berättade Edit Liedberg,17 år, för Syre förra fredagen.

Imorgon är det utöver skolstrejk även generalstrejk och Fridays for future uppmanar alla att delta. Förra veckan var det 3 300 demonstrationer i 120 länder – kommer världen klara av att slå det imorgon? 

I dagens tidning kan ni även läsa om en farlig brand på en kemikaliefabrik i Frankrike, att Australien legaliserar abort och att över två miljoner djur brann upp (!) under de omfattande skogsbränderna i Bolivia i sommar. Utöver det har det återigen stormat kring SD – deras ledamot i Vallentuna tvingas nu att avgå efter att Expo avslöjat att hon delat information från förintelseförnekare och i samband med detta uttryckt sig otroligt vårdslöst på sin Facebooksida.

Trevlig läsning!