Radar · Morgonkollen

Abort blir lagligt i hela Australien

Foto: SAEED KHAN/AFP/TTDemonstrationer utanför delstatsparlamentet i Sydney i samband med att abortlagen debatterades i augusti.

Den australiska delstaten New South Wales gör abort lagligt och därmed är ingreppet nu tillåtet i hela landet, rapporterar SBS News.

– Jag kan inte tro att vi är här, men jag kan inte heller tro att det tagit så lång tid. Vi är på väg mot något stort, sade Jenny Leong från Australiens miljöparti De gröna och som länge har kampanjat för aborträtten, inför omröstningen i underhuset.

– I dag har vi rört oss närmare idealet att förverkliga jämställdhet mellan könen för alla i denna delstat, tillade hon.

Tidigare har abort, enligt lagar som går tillbaka till tidigt 1900-tal, varit straffbart både för den gravida kvinnan och för läkare som utför ingreppen. Men lagen har inte tillämpats särskilt ofta under senare tid då det funnits tillägg som tillåtit abort om en läkare funnit det nödvändigt.

Numera är det lagligt att avsluta graviditeter upp till vecka 22, och senare i graviditeten efter godkännande av två läkare.

New South Wales är Australiens mest folkrika delstat med Sydney som huvudstad.

TT