Radar · Nyheter

Opioider dödar allt fler i Sverige

Efter hård marknadsföring av oxycontin i USA under 1990-talet drabbades landet av den så kallade opioidkrisen.

Dödsfall i Sverige på grund av opioider ökade kraftigt mellan 2006 och 2014, visar en studie från Karolinska institutet.

Morfin, heroin, metadon och tramadol är exempel på smärtstillande medel inom gruppen opioider. Vid överdosering kan de slå ut andningsreflexen och leda till kvävning.

I en ny undersökning har forskare från Karolinska institutet undersökt 2 800 dödsfall orsakade av opioidförgiftning i Sverige mellan år 2006 och 2014.

Ökningen under tidsperioden är stor, och varierar beroende på vad substanserna har använts till. Bland de som använt opioiderna som smärtbehandling var ökningen nära 260 procent, och bland de som behandlat beroendesjukdom nära 240 procent.

Majoriteten av dödsfallen beror på läkemedel, inte gatudroger. Under den undersökta tidsperioden syntes ingen ökning av dödsfall på grund av heroin.

Uppåt 60 procent av dödsfallen rörde personer med missbruksproblematik, något som forskaren Anna Fugelstad förklarar med så kallat ”metadonläckage”, alltså att metadon säljs vidare till andra.

– Man måste veta att metadon är fruktansvärt giftigt. Så när metadonet kommer på avvägar orsakar det dödsfall, säger hon till Forskning & framsteg.

Under studiens slutår 2016 var Sverige bland de sämsta i världen när det gäller dödsfall på grund av opioider, efter USA, Kanada och Estland. Trots det har vårt land ansetts vara en förebild internationellt, bland annat av beroendeforskare i en ny studie i Nature. Något som Anna Fugelstad är skeptisk till, enligt tidskriften:

– Vi står nog närmare de här länderna än vad vi riktigt skulle önska.

Beroendeforskaren Markus Heilig har vid flera tillfällen kritiserat opioidförskrivningen i Sverige. Enligt hans forskning skrivs substanserna ut även mot sjukdomstillstånd där det inte fungerar, till exempel kronisk smärta som inte handlar om cancer, sa han till Sjukhusläkaren i en artikel från 2018:

– Det kan vara att patienten redan utvecklat ett beroende och är så pass pockande, så att läkaren, trots kunskap, inte orkar stå emot.

Opioider

Opioider är ett samlingsnamn för opiater, semisyntetiska och helsyntetiska opioider.
Bland opiaterna, som härleds ur opiumvallmon, finns morfin, oxykodon, kodein och opium.
I gruppen semisyntetiska och helsyntetiska opioider finns buprenorfin och hydromorfin respektive metadon och tramadol.
Ämnena verkar lugnande och smärtstillande. De stimulerar hjärnans belöningssystem så att dopamin utsöndras.
Tidigare i år uppdaterade Socialstyrelsen sina riktlinjer kring vård vid beroende, och rekommenderar överdoshävaren naloxon till opioidberoende personer. Effekten av det går alltså inte att se i den nya studien, som undersökt dödsfall mellan år 2006 och 2014.