Minst 20 flyktingar drunknade när en båt sjönk utanför Lampedusas kust i helgen. Fem kroppar hittades under söndagen, varav alla var kvinnor, rapporterar The Guardian. Trots att vintern är på väg fortsätter människor desperat försöka fly de fruktansvärda förhållandena i Libyen, skriver UNHCR:s talesperson på Twitter.
Den italienska kustbevakningen räddade 149 flyktingar, men enligt de rekonstruktioner som har gjorts var mer än 160 människor ombord på båten. Journalisten Sara Creta rapporterar att flyktingarna kom från krigsdrabbade länder som Eritrea. Den italienska kustbevakningen publicerade även en video från händelsen som finns att se här, varning för starka bilder.
Svåra väderförhållanden har försvårat sökandet efter överlevande. Enligt vittnen hamnade även båten som de färdades på från Libyen snart i svårigheter på grund av väder och vind. I torsdags räddades även 73 flyktingar ombord på den spanska organisationen Proactiva Open Arms. Enligt organisationen hade flera av de som räddats ombord andra och tredje gradens brännskador, skottskador och befann sig i chocktillstånd. Samtliga hade spenderat tid i Libyen innan de satte sig i båten som skulle ta dem över havet till Italien.
Läkare utan gränser skriver på Twitter att de tillsammans med sin partnerorganisation har räddat 213 människor ombord på fartyget Ocean Viking de senaste dagarna. I söndags kunde de gå av fartyget i Messina i Italien, och invänta att övriga EU-länder som sagt att de ska vara med och dela ansvaret över de flyktingar som räddas på Medelhavet, tar hand om dem och erbjuder dem en chans att söka asyl. Sverige är inte ett av de EU-länder som gått med på att hjälpa de som flytt Libyen och räddats i land i Italien av frivilligorganisationer.
SOS Mediterranee skriver att Tripoli inte är en säker port. De libyska myndigheterna erbjöd fartyget Ocean Viking att lägga till där för att släppa av de 213 personerna ombord innan Italien gjorde det – något de vägrade göra.
Läkare utan gränser noterar samtidigt att över 440 människor på ett par dagar påträffats av den EU-backade libyska kustbevakningen och tvingats tillbaka till Libyen igen. Detta trots omfattande bevis för att mänskliga rättigheter kränks på löpande band av den libyska staten, och milisgrupper. Ofta är det svårt att skilja på vem som faktiskt gör vad i och med det pågående inbördeskriget.
Charlie Yaxley, UNHCR:s talesperson för Medelhavet och Libyen, tillägger på Twitter att siffrorna trots den kommande vintern är höga: man uppskattar att 1300 flyktingar försökte lämna Libyen mellan den 18 och 23 november.
En symbolisk ö
Lampedusa har de senate åren blivit en symbolisk plats för den så kallade ”migratonskrisen” och framförallt för döden på Medelhavet. Den 11 oktober 2013 drunknade cirka 360 flyktingar utanför ön, något som gav upphov till den italienska livräddningsinsatsen Mare Nostrum. I oktober 2013 dog totalt över 600 personer, efter ännu ett stort skeppsbrott. Lampedusa har länge varit en av de öar dit flyktingar och migranter först anlänt på vägen från Nordafrika.
Mare Nostrum blev för kostsam för den italienska regeringen och ersattes efter ett år av EU:s operationen Triton, som dock främst var gränsövervakande. När stora skeppsbrott inträffade utanför den italienska kusten den 12 och 18 april 2015 dog totalt cirka 1200 människor, beroende på olika uppskattningar. Endast 27 personer överlevde olyckan den 18 april.
Därefter startades Operation Sophia, som idag inte har några fartyg kvar utan istället samarbetar med den libyska kustbevakningen – som för tillbaka människor från stället de flydde från. Safa Msehli, UNHCR:s talesperson i Geneve, skriver på Twitter att 19 000 dödsfall har noterats sedan skeppsbrotten utanför Lampedusa 2013.
Mörkertalet gällande de som drunknar antas vara stort, eftersom många båtar sannolikt sjunker och förliser utan att någon får kännedom om det. Hittills i år har 1136 människor drunknat på Medelhavet enligt IOM:s Missing Migrants project. 740 av dödsfallen inträffade i centrala Medelhavet mellan Libyen och Italien.