Radar · Nyheter

Mystiska sedelbuntar läggs ut i brittisk by

Vem lägger ut sedelbuntarna i den lilla byn Blackhall Colliery? Vid minst tolv tillfällen har någon lagt ut buntar värda omkring 25 000 kronor de senaste åren.

Teorierna om de mystiska donationerna florerar i det lilla brittiska samhället. Pengarna har varit utplacerade på synliga platser. Hur många som valt att behålla pengarna, kanske som ett välbehövligt tillskott till hushållskassan, är okänt.

Okänd är också den som lagt ut sedelbuntarna, men personen har av både bybor och företrädare för myndigheterna liknats vid en modern Robin Hood, någon som vill väl.

Men många lämnar det oväntade fyndet till den lokala polisen.

Polisen John Forster konstaterar att det är omöjligt att avgöra hur mycket pengar som lagts ut.

– Men jag tänker hur fint det är att det finns så många ärliga människor i vårat samhälle. Deras första instinkt är att gå raka vägen till polisstationen, säger han till BBC.

– Vissa av dem skakar när de kommer in – de vill bara att pengarna ska gå tillbaka till den som kan ha förlorat dem.

"De är som Banksy"

Polisen har hört sig för hos traktens organisationer, banken och även posten för att försäkra sig om att inte pengarna kommer därifrån. I avsaknad av förklaringar får lokalborna använda sig av kvalificerade gissningar:

– Det kan möjligen vara någon som tidigare bott i området och som det har gått bra för, men som känner till att många inte har det så bra ekonomiskt här, säger Kevin Barker till everythingnorthhast.

Den hemlige donatorn jämförs inte bara med Robin Hood, eller någon som kan ha vunnit på ett stort lotteri, utan även med graffiti-målaren Banksy, känd för sina mystiska verk.

– De är som Banksy, som lämnar någonting men inget vet vem det är, säger Kevin Barker.