Radar · Nyheter

Kritik mot klädjättar

På klädfabriken Beijing Garment, norr om Peking tillverkas kläder åt Hennes och Mauritz.

Vet du under vilka arbetsvillkor dina kläder sys? För den som handlar på Gudrun Sjödén eller Gekås i Ullared är svaret nej. Företagen hemlighåller vilka fabriker de tillverkar kläderna i, visar en kartläggning från Fair action. Samtidigt anklagas H&M för att använda sig av kinesiskt tvångsarbete.

Lågprisvaruhuset Gekås i Ullared och klädföretaget Gudrun Sjödén får bottenbetyg i en ny granskning från den ideella föreningen Fair action. Båda hemlighåller nämligen i vilka fabriker tillverkningen sker.

Enligt Fair action går de två företagen mot strömmen. I dag redovisar allt fler detaljerad information om fabrikerna som tillverkar plaggen.

– Trots en trend mot mer öppenhet i branschen gömmer sig de här två företagen envist i garderoben, säger Maria Sjödin, författare till Fair actions rapport i ett pressmeddelande.

Transparensen är enligt organisationen viktig för att stoppa problem i fabrikerna, som orimligt hög produktionstakt, sexuella trakasserier och att sömmerskor som krävt rättvisa löner avskedas.

Ett ytterligare skäl att hålla koll på exakt var kläderna tillverkas är att kunna ställa företagen till svars om något händer i fabrikerna. Ett exempel är kollapsen av fabriken Rana Plaza i Bangladesh 2013, då bolagen identifierades genom etiketter med varumärkesnamn i rasmassorna. 1134 personer dog i olyckan.

Rädsla för plagiat

Gudrun Sjödén skriver i ett svar angående granskningen att de under årens lopp fått sin produktdesign kopierad: ”Med den hastighet som allting sker numera innebär det en stor risk att hela tiden publicera namn och kontaktuppgifter på våra leverantörer där vem som helst kan på ett enkelt sätt kopiera vad vi utvecklat och satt i tillverkning.”

Gekås inköpschef Linda Nilsson förklarar för Expressen varför de inte publicerar någon lista på sina fabriker.

– Skälet till detta är att vi inte är direktimportör från fabrikerna utan att vi har en leverantör som själv väljer ut vilka fabriker de arbetar med. Detta betyder dock inte att vi inte har utomstående granskning. Vi jobbar intensivt med hållbarhet och är exempelvis medlemmar av ”Bangladesh accord on fire and building safety” (ett brand- och byggnadssäkerhetsavtal som kräver att företag betalar för oberoende fabrikskontroller, reds anm).

Anklagas för tvångsarbete

Bäst av de nio granskade företagen klarade sig Lindex, Åhléns, Polarn & pyrets ägarföretag RNB samt H&M. Alla redovisar enligt Fair action detaljerad information om fabrikerna som tillverkar plaggen.

Samtidigt får H&M allvarlig kritik för att inte ha koll på sina underleverantörer. Företaget har liksom IKEA och andra bolag pekats ut för att ha köpt in tyger och bomull som producerats i provinsen Xinjiang, där den muslimska minoriteten uigurer utsätts för tvångsarbete och annat omfattande förtryck. Det rapporterar SvD.

Uppgifterna om tvångsarbete och politisk indoktrinering kommer från läckta dokument, som av flera Kinaexperter bedömts trovärdiga. Även Amnesty international har fått vittnesmål från tidigare fångar som stämmer med informationen. Kina beskriver dock omskolningslägren ”center för utbildning och professionell träning”. Landets ambassadör i Sverige har hävdat att det rör sig om terrorismbekämpning.

H&M ”ser mycket allvarligt” på uppgifterna om sin underleverantör, skriver de till SvD: ”H&M-gruppen förbjuder all form av tvångsarbete och vi ställer samma krav på våra leverantörer oavsett produktionsland. Vi har ingen klädproduktion i Xinjiang, men vi har en indirekt affärsrelation med en garnleverantör som i sin tur har en underleverantör i denna region.”