Energi · Bak

Det hände då …

Kommunikationsminister Gerhard Strindlund invigde bron över Göta älv för 80 år sedan.

927 meter lång var Götaälvbron som invigdes för 80 år sedan, 1939. Den var konstruerad av stålbalkar och hade byggts under 1937–1939. Mittpartiet bestod av ett klaffspann med en fri höjd på 19,5 meter.

För 50 år sedan, 1969, fattade riksdagen ett beslut om förbud mot proffsboxning. Sporten ansågs vara för brutal, vilket kunde medföra att den gjorde åskådarna råare och även främjade osunda ekonomiska intressen. Dessutom bedömdes den professionella boxningen som farlig för utövarna av medicinska skäl. Förbudet upphörde 2007, dock under olika förutsättningar.

För 105 år sedan, 1914, inträffade en explosion på det brittiska krigsskeppet HMS Bulwark utanför Sheerness på Englands ostkust. De flesta som befann sig ombord, runt 750 sjömän, omkom. Troligtvis orsakades olyckan av att ammunition överhettades och antändes.

För 230 år sedan, 1789, firades Thanksgiving day, tacksägelsedagen, för första gången nationellt i USA. President George Washington hade proklamerat att dagen skulle uppmärksammas i hela landet. Troligen började den firas 1621 av pilgrimer i Plymouth som anordnade en fest och visade tacksamhet för den första skörden i det nya landet.

I dag infaller ”cake day” eller ”national cake day” i USA. Den firas genom att man bakar eller åtminstone äter kakor, helst olika typer av sockerkakor eller tårtor. Idag firas och Thanksgiving och Flaskmatardagen.

Den 26 november 1942 har filmklassikern Casablanca, med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i huvudrollerna, har premiär i USA.