Radar · Nyheter

Kris på Medelhavet – Sveriges roll ännu oklar

Den franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian, IOM:s chef Antonio Vitorino, den franska inrikesministern Christophe Castaner, president Emmanuel Macron, EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos och UNHCR:s chef Filippo Grandi i Paris i måndags.

Flera livräddningsfartyg har under sommaren och våren fått stor medial uppmärksamhet för att trotsa den italiens inrikesministern Matteo Salvinis order och hot om böter för de fartyg som lägger till. Italien kan inte längre stå ensamma, menar Salvini. Nu hoppas EU närma sig en nödlösning och tillfällig omfördelningsmekanism.

Förra veckan möttas EU:s inrikesministrar och andra ansvariga i Helsingfors för att diskutera nödläget, något som Syre tidigare rapporterat om. I måndags möttes även ministrar och tjänstemän i Paris. Morgan Johansson, som är ansvarig politiker från svensk sida, närvarade inte på något av de två mötena. 

”På mötena har Sverige deltagit på tjänstemannanivå, under måndagens möte i Paris deltog även Sveriges ambassadör i Frankrike”, skriver Natalie Sial, pressekreterare för Morgan Johansson, i ett mejl till Syre och fortsätter:

”Vi välkomnar de ansatser som görs för att lösa frågan och att initiativet tagits och vi ser fram emot att delta i diskussionerna framöver. Det här framfördes på mötet i måndags men det togs inga beslut och det finns heller inget detaljerat förslag att ta ställning till ännu.”

Frankrikes president Emmanuel Macron sa efter mötet att 14 länder hade gett sitt samtycke till det utkast till plan som man föreslog under mötet i Paris. Åtta länder sa att de aktivt skulle delta. Sverige var inte bland de länder som den franska presidenten räknade upp.

Snabbare processer

Sverige har länge jobbat för en reform av Dublinförordningen, uppger Morgan Johanssons pressekreterare Natalie Sial. Så som förordningen ser ut idag lägger den ansvar för asylsökande på det land där de först anländer, det vill säga framförallt Italien och Grekland.

En sådan reform har dröjt mycket länge nu – och mötet i Helsingfors och i Paris syftade till att hitta en nödlösning. Länder som Polen, Ungern och Tjeckien motsätter sig ett omfördelningssystem – eftersom de högerpopulistiska länderna inte vill ta emot några migranter.

Just nu pågår en kampanj för att kriminalisera det livräddningsarbete som frivilligorganisationer utför på Medelhavet, menar organisationerna själva. Att EU tar ansvar för de sårbara människorna ombord på deras fartyg är viktigt. Snabbare omfördelningsmekanismer som förhindrar att fler fartyg hindras från att lägga till på Malta och i Italien är nödvändigt.

– Alla tänkbara åtgärder för att skrämma och förhindra fartyg från att göra sitt jobb har vidtagits, sa Frédéric Penard, chef för SOS Méditerranée, på en presskonferens i veckan, rapporterar The Guardian

SOS Méditerranée återupptog i veckan sitt samarbete med Läkare utan gränser och det norska fartyget Ocean Viking.