Radar · Nyheter

Irland:Johnson på kollisionskurs med EU

Irlands utrikesminister Simon Coveney går till attack mot Boris Johnson.

Boris Johnson vill undvika en avtalslös brexit, men vägrar acceptera den nödlösning som ska garantera en öppen gräns mellan Irland och Nordirland.

Det är en linje som varken uppskattas av EU eller Irland. Irlands utrikesminister Simon Coveney kallar Johnsons förhållningssätt till brexit ”mycket ohjälpsamt”.

– Han verkar ha tagit ett medvetet beslut att sätta Storbritannien på kollisionskurs med EU och Irland angående brexitförhandlingarna, säger han enligt den irländska tv-kanalen RTE.

Både EU och Storbritannien vill förhindra att en hård gräns uppstår på den irländska ön. Den så kallade backstop-planen, som Boris Johnson på torsdagen meddelade att han planerar att slopa, är en slags nödlösning för att garantera att så inte sker.

EU har sagt att backstop-planen är oumbärlig för ett utträdesavtal och ett villkor för samtal om framtida handelsavtal när Storbritannien står utanför EU.

– Den brittiska premiärministerns förhållningssätt kommer inte att fungera i ett avtal, och det är oroande för alla, säger Coveney.

En avtalslös brexit riskerar att skapa kaos vid Storbritanniens gräns med Irland.

TT