Radar · Nyheter

Hotande epidemier

En man desinficerar en skola i Honduras 2016 i kampen mot Aedes-myggan, som sprider bland annat denguefeber, zikavirus och chikungunya.

Röda Korset varnar nu för att det är bråttom att stoppa utbrottet av denguefeber i Filippinerna. Och i Honduras är 26 av 32 offentliga sjukhus fulla med människor som har sjukdomen.

Denguefeber är en virussjukdom som sprids via Aedes-myggor. Vanliga symtom är hög feber med frossa och svettningar, kraftig muskelvärk, uppkastningar och uttorkning.

Filippinska myndigheter har utlyst nationellt krisläge efter att 115 000 människor har insjuknat i sjukdomen. Det är 85% mer är för samma period 2018. Sjukdomen har skördat nästan 500 liv, var tredje av dem barn under nio år.

Den tydliga ökningen av denguefeber är särskilt oroande eftersom fallen alltid ökar under och strax efter regnen. Man befarar en landsomfattande epidemi.

– Dengue är en av de virussjukdomar som sprids snabbast och barn är särskilt sårbara. Tiotusentals patienter strömmar in på överfyllda sjukhus, säger Röda Korsets ordförande i Filippinerna, Richard Gordon.

Svämmar över

Honduras hälsomyndigheter säger att utbrottet i landet av denguefeber är det värsta på 50 år och har utlyst nationellt nödläge precis som Indonesien.

54 personer av 28000 som har diagnosticerats med sjukdomen i år har dött.

– Vi svämmar över. Under de 20 år jag har jobbat här har jag aldrig sett något liknande, säger Marco Antonio Rodas, talesperson för ett sjukhus i staden La Paz till TT.